Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
Arhiv

LETO 2005||LETO 2006||LETO 2007||LETO 2008||LETO 2009


LETO 2010||LETO 2011||LETO 2012||LETO 2013

Mrežce1. januar 2014

Za novoletno turo, končno, malo več sonca. Pršiča je bilo še precej, povsem levo, gledano v smeri spusta, tudi še nedotaknjenega.

Triangel4. januar 2014

Zgodnje jutranja, še pred meglo in dežjem. Nekje do Vrtače je bila smuka kar dobra, nižje pa je bila potrebna precejšnja previdnost, saj je spod snega kukalo na stotine kamnov. Vendarle se jih je dalo kar spretno obviti in se prismučati praktično do Ljubelja.

Dobrač7. januar 2014

Večerna, ob soju že kar močne lune, pa je ni svetila niti polovica. Snega je kar precej, dovolj tudi za brezskrbno nočno smuko.

Langnock11. januar 2014

Porazne razmere. Skorja od vrha do dna.več ->

Kamniti lovec (Cima del Cacciatore)12. januar 2014

Smuka je bila zelo dobra. S krnice proti cesti iz Zajzere je bil odličen, cca. 30 centimetrski pršič. Edino v gozdu je bilo pod drevjem nekaj skorjice, ki pa ni preveč motila.

Monte Cocco25. januar 2014

Super smuka po nekaj 10 centimetrih pršiča. V spodnji polovici bi bilo svežega lahko še kakšnih 10 cm več, da se nebi čutila stara, trda podlaga.

Krniška glavica (Jof di Sompdogna)26. januar 2014

Razmere so bile zelo spremenljive. Z vrha je bila debela kloža, skozi gozd razpihano, od trde podlage do zametov. Po kočo Grego pa je bila smuka zelo dobra, pršič na trdi podlagi.več ->

Španov vrh8. februar 2014

Popoldanska, namesto kosila. Smuka po omehčanem, steptanem smučišču odlična.

Veliki Javornik15. februar 2014

Zapeljali smo se do prvega parkirišča nad Pavšelnom. Naprej je cesta sicer splužena, ampak snežena. Za avto ni primerna. Pod Rotom zavijemo desno na vlako, ter po njej in čez južno pobočje na vrh. Smuka proti Planini Javornik odlična. Pršič, pred nami pa le dve smučini. Bil bi greh, da je nebi ponovili. Po cesti je bila že narejena smučina, tako, da je kar nekako neslo, do Rota pa je tako ali tako splužena.

Struška23. februar 2014

Start pri Domu Pristava. Po udobni gazi proti Križovcu in naprej do Pustega Rovta. Nad Pustim Rovtom je gaz kmalu zavila levo navzgor, proti grebenu, zato smo ostali sami s celcem. Na čelu se nas je hitro nabralo, kakšnih 15, in družno smo potegnili smučino do Belske planine. Vršno pobočje je bilo precej spihano in zato lažje za vzpon, zato smo šli od tod vsak svojo pot.
Smuka je bila dobra. Z vrha sta se menjala mehka kloža in trda, spihana podlaga do prejšnjega, afriškega snega. Pod planino pršič, ki je bil nekje do Križovca lepo suh, nižje pa ga je sonce že kar ojužilo.

Dovška Baba24. februar 2014

Startala sva pri kampu, od koder sva se kar čez travnike povzpela do ceste, ter od tod, v okviru normalnega pristopa, na vrh Babe. Najprej sva smučala na severno stran. Razmere so bile kar dobre, večji del pršič, nekaj malega tanke skorjice. Tik nad kočo sva prismučala do smučine, po kateri sva se vrnila nazaj na vrh.
Na naši strani je bil sneg povsem drugačen, smuka vseeno dobra. Ojužen celec je bil zelo dobro smučljiv, vendar se je kmalu pod planino spremenil v gnoj, tako, da nižje kaj dosti zavijala nisva. Že tako ali tako ni nikamor neslo.

Triangel1. marec 2014

Na Ljubelju je rahlo naletaval sneg, kar pa možice očitno ni motilo, saj je bilo ljudi ogromno. Med vzponom je bil sneg videti bolj čuden, zato si nisem obetala kaj prida smuke. Pa je bila kar dobra.

Triangel2. marec 2014

Prvotno je bilo v planu Hajnževo sedlo, vendar naju je deževna ploha na izhodišču pregnala še kak meter višje. Tako sva zopet pristala na Ljubelju. Razmere so bile, glede na prejšnji dan, zelo podobne, bilo je le nekaj manj megle in precej več vetra. Smuka še vedno dobra, le sneg je bil, zaradi nekoliko kasnejše ure, malo bolj moker.

Monte del Pascolo (Königsangerspitze)7. marec 2014

Omehčan, lepo smučljiv sneg.več ->

Cima San Giacomo (Jakobspitz)8. marec 2014

Z vrha sva se spustila na JV stran, saj se je kazalo lepo pobočje. Razmere so bile malo pod pričakovanji, saj je bilo kar nekaj skorje. Po dolinici je bil suh, trd sneg, ki je omogočal dobro smuko, omehčal se je šele v spodnji tretjini spusta.več ->

Dosso Basso (Niedeck), Cima Sulzes (Sulzspitze) - predvrh in Montaccio di Pennes (Tatschspitze)9. marec 2014

Na prvotni cilj, Tatschspitze, naju zjutraj kar ni in ni potegnilo. Verjetno sva imela ta prestrašene oči, saj se je vršno pobočje zdelo kar prestrmo za smuko. Zato sva najprej obrala okoliške vršace, za začetek Niedeck. Sneg čez vzhodno pobočje je bil že zgodaj omehčan in je omogočal dobro smuko. Sledil je predvrh Sulzspitze, kjer sta se menjala pršič in tanka kloža. Nazadnje je vendarle padel še Tatschspitze. Vzpon vendarle ni bil tako zahteven, kot je kazalo na prvi pogled. Smuka po omehčanem snegu pa je bila zelo dobra.več ->

Cima di Quaire (Karnspitze)10. marec 2014

Vzhodno pobočje je sonce že kmalu prijetno omehčalo. Smuka je bila odlična.več ->

Vogel15. marec 2014

Prvotno je bila v planu vožnja z gondolo na Vogel ter od tam malo gori, doli čez vršace nad smučiščem. Ker se je že pred prihodom v Bohinj pooblačilo, sva se odločila za peš vzpon skozi Žagarjev graben in navzgor, najraje na vrh Vogla. Do planine Zadnji Vogel sva se tako povzpela po smučišču (Žagarjev graben je bil uradno že zaprt, zato je bil vzpon precej samoten), od tod pa krenila desno v dolinico, ter po njej, v smeri letne poti. Ko se je na grebenu izkazalo, da je smučina potekala preveč levo in bi se za nadaljevanje morala spustiti v sosednjo dolinico, in so se vrhovi začeli ovijati v meglo, sneg pa je bil pregnojen in je plazil, sva se odločila, da na bližnji koti 1794 m s turo zaključiva.
Smuka pravzaprav ni bila tako grozna kot je izgledalo na prvi pogled. Pravega gnoja je bilo le za okoli 200 višinski metrov, nekje okoli višine 1500 m. Smuka skozi Žagarjev graben pa je bila naravnost fantastična. Edino v spodnjem delu je bilo potrebno popaziti na kamenje.

La Chianevate16. marec 2014

Južno in zelo toplo.več ->

Begunjščica19. marec 2014

Popoldanska. Vzpon po Osrednji grapi, spust čez Smokuški plaz. Smuka po omehčanem snegu noro dobra. Od Zelenice navzdol pa nič posebnega, pomrznjen, naluknjan sneg.

Begunjščica20. marec 2014

Ponovitev. Razmere ja bilo pač potrebno izkoristiti.

Sedlo Vrtača22. marec 2014

Megla, veter, mraz. Sneg rahlo omehčan, smuka dobra.

Monte Oregone (Hochalpl)29. marec 2014

Z vrha sva sprva smučala na severno stran, kjer se je še obdržal pršič. Pod sedlom Giogo Veranis (Öfnerjoch) je bil dobro smučljiv, južen sneg, od izravnave pod zgornjo planino pa zaradi majhne naklonine in zelo južnega snega tako ali tako ni več kaj dosti letelo.več ->

Škrbina prednje Špranje (Forcella Lavinal dell' Orso)30. marec 2014

Do razcepa za Škrbino zadnje Špranje je bil super pršič. Skozi sotesko je sledilo nekaj premetavanja čez trde plazovine, v gozdu pa se je sneg že omehčal in zopet omogočal lepo smuko.več ->

Gorenji Krivi rob6. april 2014

Sneg je bil kar južen in se je v zgornjem delu precej plazil. Vendar so bili plazovi počasni in niso prestavljali nikakršne nevarnosti. Sneg je bil ojužen, smuka od vrha do dna odlična.več ->

Vajnež12. april 2014

Fantastična smuka po nekaj centimetrih omehčanega srenca.več ->

Pod Kriško steno13. april 2014

Že po poti proti Kranjski Gori je rahlo pršilo. Nekako sem si zamislila, da mora biti za začetek vzpona, na izhodišču vsaj kakšen avto. Pa jih je bilo kakšnih 20, zato še pomisliti nisem smela, da bi se spuntala. Kasneje se je izkazalo, da je od Koče v Krnici potekala smučarska tekma. No kakorkoli, v rahlem dežju sva se povzpela do balvana pod Kriško steno. V zgornjem delu je padla celo kakšna snežinka. Smuka pa, po rahlo ojuženem snegu, zelo dobra.

Viševnik20. april 2014

Sprehod na Viševnik pred napovedanim dežjem. Do Zlatih vod je bila smuka bolj za silo saj se je sneg mestoma prediral, nižje pa po omehčanem snegu nadvse uživaška.

Pod steno Struga (Canalone della Strugova)26. april 2014

Super smučljiv, omehčan sneg. Po cesti muka, nikamor ni neslo.več ->

Mala Mojstrovka27. april 2014

Predelan sneg, rahlo južen. Še ena super smuka.

Križ1. maj 2014

Sneg se začne kmalu nad skokom, na višini cca. 1400 metrov. Ker je bila v spodnjem delu narejena udobna gaz, sva še 300 metrov odpešačila, od tod pa na smučeh nadaljevala pod vrh Križa. Ideja, da smučava skozi Sovatno, je bila hitro sprejeta. Do prečke pod Stenarjem je bilo kar malo sitno, saj je sneg plazil, naprej pa odlična spomladanska smuka. Pod Sovatno sva zavila desno do bivaka ter od tod po dolini odsmučala proti Vratom. Prismučati se je dalo do spomenika, cca. 20 minut peš od Doma.

Vrtača2. maj 2014

Prvotno je bil v planu le Žleb, pa se je po prihodu v Suho ruševje še vedno kazalo sonce, tako, da sva turo podaljšala do Vrtače. Še pred prihodom na vrh so se megle potegnile skupaj, zato sva po hitrem postopku odsmučala v dolino in k Podnarju prišla skupaj s prvimi dežnimi kapljami. Smuka je bila dobra, posebno pod Y je bil sneg čudovit. Z Žlebu še ni bilo povsem odpuščeno, kar pa ni preveč motilo. Malo je bilo potrebno popaziti na kamenje, saj ga že kar precej leži po vrhu. V spodnjem delu sva se držala levo, proti smeri s Sedla Vrtača. Z nekaj krajšimi prekinitvami skozi gozd se je dalo prismučati malo naprej od planine Mlaka, 10 minut od Podnarja.več ->

Giavo Piccolo (Kleiner Jaufen)3. maj 2014

Smučarski vršič nad dolino Val di Braies.več ->

Cima Piatta Alta (Hochebenkofel)4. maj 2014

Odličen zaključek sezone.več ->

Monte Verzegnis24. maj 2014

Vrh rdečega marmorja.več ->

Lavričeva koča25. maj 2014

Kolesarski krog nad Ivančno Gorico.več ->

Korada31. maj 2014

Razgleden vrh na robu Goriških Brd.več ->

Vrh Sv. Treh Kraljev1. junij 2014

Kolesarski izlet čez Rovtarsko hribovje.več ->

Dobrča7. junij 2014

S kolesom čez Hibje na test kolena, če bo sedaj odpovedalo še na kolesu. Pa ni.

Kobariški Stol8. junij 2014

Veličastno prečenje Stolovega grebena.več ->

Matajur9. junij 2014

Kolesarski vzpon na razgleden vrh nad Kobaridom.več ->

Janče14. junij 2014

Po sadni cesti med Javorom in Jančami.več ->

Veliki Snežnik15. junij 2014

Krožna tura po snežniških gozdovih.več ->

Dobrač22. junij 2014

Po Beljaški alpski cesti in okrog Dobrača.več ->

Monte Panarotta25. junij 2014

Po sledeh Gira 2014.več ->

100 km dei Forti26. in 27. junij 2014

Čez planote Folgaria, Lavarone in Luserna.več ->

Cima di Vezzana28. junij 2014

Po stari vojaški poti na razgleden vrh.več ->

Pečovnik6. julij 2014

Tržiško - jezerski krog.več ->

Loška kolesarska pot12. julij 2014

X., XI. in XII. etapa.več ->

Sv. Višarje (Monte Santo di Lussari)13. julij 2014

Strm vzpon iz Zajzere.več ->

Konj19. julij 2014

Po Martinj stezi gor in čez Presedljaj dol. V spodnjem delu je bila pot precej zaraščena in polna podrtega drevja tako, da smo že skoraj obupali. Vendar pa se razmere kmalu izboljšajo, zato kar pogumno naprej.

Zelenica20. julij 2014

Ponovitev kolesarskega vzpona izpred devetih let. Tura je še vedno naporna in se je še vedno ne da v celoti zvozoti.

Špik Hude police (Cima di Terrarossa)2. avgust 2014

Po opuščeni poti na obisk k kozorogom.več ->

Veliki Zvoh3. avgust 2014

Napeta tura čez smučišče.več ->

Veslfjellet13. avgust 2014

Čez Besseggen nad jezerom Gjende.več ->

Store Trolltind15. avgust 2014

Trollveggen - prečenje pod troli.več ->

Galdhøpiggen17. avgust 2014

Na najvišji norveški vrh.več ->

Kyrjka18. avgust 2014

"Cerkev" v osrčju parka Jotunheimen.več ->

Buarbreen20. avgust 2014

Izlet k izteku ledenika Buarbreen.več ->

Preikestolen21. avgust 2014

Izlet po razgled.več ->

Kjerag23. avgust 2014

Obisk zagozde nad fjordom Lyse.več ->

Goteniški Snežnik31. avgust 2014

Čez Goteniško goro na obisk k Petru Klepcu.več ->

Jelenk7. september 2014

Kolesarski krog čez Idrijsko hribovje.več ->

LETO 2005||LETO 2006||LETO 2007||LETO 2008||LETO 2009


LETO 2010||LETO 2011||LETO 2012||LETO 2013