Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Valsugana

Najvišja točka

Cima di Vezzana, 1908 m

Dolžina

55 km

Skupna višinska razlika

1800 m

Čas vožnje

4 ure 15 minut

Zahtevnost

 

Cima di Vezzana

Po stari vojaški poti na razgleden vrh.

Potek ture:

Caldonazzo, Lochere, Kaiserjägerweg, Monte Rovere, Passo di Vezzena, Ex Forte di Busa Verle, Malga Busa Verle, Cima di Vezzana, Malga Busa Verle, Monte Rovere, Lavarone, Chiesa, Carbonare, Centa San Nicolo, Caldonazzo

Opis:

Južno od kraja Caldonazzo je pri športnem igrišču večje parkirišče, kjer je izhodišče naše ture. Za ogrevanje se odpeljemo do kraja Lochere, kjer se proti jugu odcepi atraktivna, vojaška cesta Kaiserjägerweg. Po njej se v lepih a strmih vijugah, čez severno pobočje, povzpnemo na rob planote. Po glavni cesti se odpeljemo do prelaza Passo di Vezzena, od koder, mimo kapelice in koče, nadaljujemo proti planini Verle. Tik pred planino je utrdba ex Forte di Busa Verle. Še vedno dobri, asfaltirani cesti sledimo do ostrega ovinka v desno, ko se levo odcepi markirana pot proti vrhu. Gre za staro vojaško pot, kamnito mulatjero, po kateri se lahko povzpnemo tik pod Cimo di Vezzana z ostanki utrdbe ex Forte Spiz Verle. Vrh nas pozdravi s čudovitim pogledom, globoko v dolino Valsugana.
Z vrha se odpeljemo nazaj proti prelazu. Na planini se lahko odcepimo desno na gozdno cesto, po kateri se priključimo na kolesarsko pot 100 km dei Forti, po kateri se spustimo do križišča, odcepa za Kaiserjägerweg. Od tod si, z vožnjo skozi vasi planote Lavarone, lahko nekoliko podaljšamo povratek v dolino. Do predora pod krajem Carbonare sledimo glavni cesti, pred predorom pa se umaknemo desno, na staro cesto. Le-ta je opuščena, nevzdrževana vendar kljub temu, ali prav zaradi tega, prav super. Za predorom se zopet vrnemo na glavno cesto, po kateri se skozi Centa San Nicolo spustimo nazaj v Caldonazzo.

Galerija