Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Karnijske Alpe

Izhodišče

Sella Chianzutan, 950 m

Skupna višinska razlika

1150 m

Čas ture

4 ure 30 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Monte Verzegnis(1914 m)

Vrh rdečega marmorja.

Opis:

Izhodišče ture je na prelazu Sella Chianzutan. Po označeni poti št. 806 se povzpnemo do planine Casera Val. Na višini cca. 1500 metrov je sicer razcep. Za vzpon izberemo levo pot, po desni bomo sestopili.
S planine se čez trave povzpnemo na izrazito sedelce med Monte Cormolino na desni in Monte Verzegnisom na levi (kota 1804 m). Tu se usmerimo levo ter po grebenu nadaljujemo na vrh.
Po poti vzpona sestopimo nazaj na sedelce, od koder se povzpnemo še na Monte Cormolino (1880 m). Z vrha čez vzhodni greben sestopimo na škrbino Forcella Cormolina, kjer zopet ujamemo označeno pot. Sledimo ji do planine Casera Val. Tu se usmerimo na cesto, ter po njej prečimo do sedelca, kjer je križišče več poti. Cesta se tu začne spuščati proti planini Presoldon, leva cesta nas pripelje do opuščenega kamnoloma rdečega marmorja, mi pa nadaljujemo po opuščenih tirih "Decauville", do zgornje postaje, prav tako opuščene, žičnice. Prečenje nam popestri prehod skozi krajši tunelček. Na desni strani ujamemo stezo, po kateri sestopimo na pot št. 806. Po njej se vrnemo nazaj na izhodišče.