Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Krnska skupina, Julijske Alpe

Izhodišče

Planina Zapleč, 1182 m

Skupna višinska razlika

1450 m

Čas vzpona

3 ure

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Krnčica(2142 m)in Krn(2244 m)

Po mulatjerah grebena Krnčice.

Opis:

S turo začnemo na Planini Zapleč, do katere iz Drežniških Ravn pelje precej načeta makadamska cesta. Na manjšem parkirišču pod planino ujamemo markacije, ki nas po dobro nadelani mulatjeri čez široko travnato pobočje vodijo proti izrazitemu sedlu Vrata. Tik pod Vrati se markacije usmerijo desno pod greben, mi pa nadaljujemo do sedla ter nato desno proti stranskemu grebenu. Sledimo skromnim ostankom poti, ki nas privede na vršni greben. Po njem do vrha Krnčice ni več daleč.
S Krnčice lahko nadaljujemo po bolj ali manj lahko prehodnemu grebenu (kmalu za vrhom je eno sitno mesto, ki pa ga obidemo po desni) ali po nekaj metrov nižji, široki in zelo prijetni mulatjeri (markirano). V vsakem primeru naletimo na številne ostanke fronte. Med prečenjem obiščemo še nekaj metrov nižji Srednji vrh. Za njim se pot kmalu usmeri levo, pod severno steno Krna. Tam ujamemo markirano pot, po kateri se povzpnemo na vrh.
Sestopimo po poti vzpona. Če smo za pristop izbrali grebensko pot, se vrnemo po mulatjeri. Nazaj grede nikar čez Krnčico. Od tod dalje je markirana mulatjera najbolj atraktivna. Široka pot, vklesana v skalo, ki se spretno vije čez steno. Nižje nas pričaka celo krajši rov.

Galerija