Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
TURNO SMUČANJE

 

Lokacija

Dolomiti di Sesto (Sextener Dolomiten)

Izhodišče

parkirišče na koncu doline Val Fiscalina (Fischleintal), 1464 m

Skupna višinska razlika

1622 m

Čas vzpona

4 ure

Čas smučanja

1 ura 30 minut

Zahtevnost

 

Monte Popera (Hochbrunner Schneid)(3046 m)

Opis:

Izhodišče ture je Fischlineboden v dolini Val Fiscalina oz. Fischleintal, nekaj kilometrov iz kraja Moso. Od parkirišča proti koči Rif. al Fondo Valle vodi makadamska cesta, zaprta za promet, zato se do nje odpravimo peš.
Od koče nadaljujemo proti levemu kraku doline (Val Fiscalina Alta). Po hudourniški strugi se povzpnemo pod ošiljen vrh La Lista. Tu se odločimo za desno, sicer nekoliko daljšo, a osončeno in zato prijetnejšo varianto vzpona. Po dolinici nadaljujemo v smeri mogočnega vrha Croda dei Toni. Okoli La Liste se povzpnemo do pragu, tik po sedlom med Croda dei Toni in M. Giralba di Sopra. Tu se usmerimo levo ter tako prečimo v dolinico Busa di Dentro, po kateri nadaljujemo našo pot. 200 višinskih metrov pod vrhom nas zaustavi strm žleb. Skozenj se povzpnemo peš. Strmina kmalu popusti zato smuči nazaj na noge ter brž na vrh, ki ni več daleč.
Z vrha smučamo po smeri pristopa. Zgornji del je strm. Previdno! Pri vzponu smo prihranili dolino vzhodno od La Liste. Uporabimo jo za spust. Od koče Rif. al Fondo Valle nadaljujemo po tekaški progi, ki poteka desno od ceste.

Galerija