Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
TURNO SMUČANJE

 

Lokacija

Massif du Mont Blanc

Izhodišče

Aiguille du Midi, 3842 m

Skupna višinska razlika

spust 2018 m

Čas smučanja

1 ura 30 minut

Zahtevnost


ledeniško

 

Mer de Glace

Opis:

Za to prečudovito turo po ğmorju leduĞ, najdaljšemu francoskemu ledeniku je za 50€ smiselno kupiti dnevno karto v katero so vštete tri gondole, ogled ledene jame ter povratek z zobato železnico v Chamonix.
Iz Chamonixa se z žičnico zapeljemo do 3842 m visokega Aiguille du Midija. Po končanem občudovanju razgledov sestopimo do ledenika ter čez njegovo široko, ne prestrmo pobočje začnemo s spustom v dolino. Pobočja so zaradi številnih turistov zvožena, zato je smer spusta jasna. V bistvu je na ledeniku le en nekoliko bolj napokan del, ki pa se ga da brez težav obidi. Pokrajina je čudovita. Vse naokoli same granitne špice. V spodnjem delu se ledenik položi zato moramo do njegovega konca precej časa spuščati.
Na koncu (smučljivega) ledenika si lahko ogledamo ledeno jamo, v ledenik vklesane sobane in skulpture. Ljubko. Sledi vzpon čez vzhodno steno nad ledenikom do spodnje postaje žičnice. Zanimivo je opazovati tablice, ki označujejo nivo ledenika skozi čas. Do letnice 2000 je bilo že kar precej hoje. Z žičnico se zapeljemo do nekoliko višje ležeče železniške postaje od koder se z vlakcem vrnemo nazaj v Chamonix.

Galerija