Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
TURNO SMUČANJE

 

Lokacija

Massif du Mont Blanc

Izhodišče

Plan de l'Aiguille, 2354 m

Skupna višinska razlika

I. dan:

vzpon 968 m
spust 222 m

II. dan:

vzpon 1920 m
spust 2666 m

Čas vzpona

I. dan:

3 ure 30 minut

II. dan:

8 ur 30 minut

Čas smučanja

II. dan:

1 ura peš + 2 uri +
30 minut vzpona

Zahtevnost


ledeniško

 

Mont Blanc(4808 m)

Opis:

Iz Chamonixa se z gondolo zapeljemo do srednje postaje Plan de l'Aiguille na višini 2354 m. Povratna karta stane 13€. Proti jugu se spustimo v dolinico od koder čez moreno nadaljujemo do ledenika Glacier des Pélerins. Prečno nad letno potjo nadaljujemo do robu od koder se spustimo na razbit ledenik Bossons. Pod seraki nadaljujemo čezenj do pod strmine po kateri se povzpnemo pod skale na katerih stoji koča les Grands Mullets (3057 m). Smuči pustimo na ledeniku, do koče pa se s pomočjo verig povzpnemo peš.
Polpenzion v koči stane 38€. V ceno je vključena tudi topla voda za naslednji dan. Večerja je obilna a bolj kočljivi vegetarijanci ostanejo na treh krožnikih župce in čežani podobni sladici. Če oskrbnik ne zaspi je zajtrk v koči ob 1 uri.
Od koče splezamo nazaj do ledenika. Do bivaka Vallot, katerega moramo doseči, vodita dve smeri. Klasična pod seraki je zaradi padajočega ledu manj priporočljiva, zato se večina povzpne čez greben na desni. Od pod koče nadaljujemo sprva čez ledenik nato pa se usmerimo desno med dve skali na greben. Sprva je položen, zato se lahko vzpenjamo s smučmi, ko pa se le-ta postavi pokonci nadaljujemo peš. V srednjem delu strmina doseže nekje 40°. Višje se svet položi. Pod Dôme du Goûter lahko ponovno stopimo na smuči ter v zložni prečki nadaljujemo do sedelca Col du Dôme ter naprej proti bivaku Vallot (4362 m). Od tod na vrh nadaljujemo peš. Do Mont Blanca je le še slabih 500 višinskih metrov a dve uri vzpona sta hitro okoli. Greben ni posebno strm in je kar širok. Šele tik pod vrhom postane nekoliko bolj ozek in na obe strani strmo odsekan.
Z vrha sestopimo nazaj do bivaka. Odsmučamo po klasični smeri pod seraki. Previdno čez ledenik, saj je precej napokan ter čim hitreje mimo serakov v srednjem delu spusta. Od koče Mullets se po smeri vzpona vrnemo nazaj na srednjo postajo. Vmes nas nad ledenikom Bossons čaka še za slabe pol ure vzpona.

Galerija