Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
TURNO SMUČANJE

 

Lokacija

Gruppo dell' Adamello

Izhodišče

Rif. Citta di Trento al Mandron, 2449 m

Skupna višinska razlika

vzpon 1686 m
spust 2760 m

Čas vzpona

4 ure 45 minut + 1 ura 30 minut

Čas smučanja

1 ura + 1 ura 15 minut

Zahtevnost

 

Monte Adamello(3539 m)in Monte Venezia(3290 m)

Opis:

Od koče Rif. Citta di Trento al Mandron se v daljši prečki povzpnemo do ledenika Ghiacciaio dell' Adamello. Vzpenjamo se pod steno Lobbie Alte in grebenom špic Dosson, okoli skalnatega vrha Corno Bianco ter naprej proti bivaku Ugolini. Od tod čez JZ greben nadaljujemo proti vrhu.
Če se nam med vzponom mota po glavi vprašanje ali je ledenik pod Adamellom bolj dolg ali bolj položen, med spustom dobimo odgovor. Prava smuka je le na vršnem pobočju, čez ledenik pa se je potrebno bolj ali manj ves čas poganjati. Pa naj to ne bo kritika. Vrh je zelo lep in vreden obiska.
Adamello je odmaknjena gora, zato nas do izhodišča loči kar nekaj 100 višinskih metrov vzpona. Možnosti sta dve. Povratek mimo koče Mandron, vzpon do sedla Presena ter smuk po smučišču na Passo del Tonale. Veliko bolj priporočljiv pa je vzpon na sedlo Passo della Valletta, na katerega se povzpnemo po dolinici med M. Venezio in M. Mandronom. S sedla do vrha M. Venezia je še za dobrih 10 minut vzpona.
Z vrha odsmučamo čez ledenik Ghiacciaio Pisgana Ovest ter naprej daleč po dolini do ceste, ki pelje na prelaz Tonale. Turnih smučarjev, ki izvajajo krožno turo s prelaza je veliko tako, da prevoza nazaj na Tonale ni težko dobiti.

Galerija