Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Tessiner Alpen

Izhodišče

Alnasca, 780 m

Skupna višinska razlika

vzpon 60 m
spust 270 m

Čas ture

2 uri

Zahtevnost

 

Valle Verzasca

Turistična pot ob reki Verzasca.

Opis:

Severno nad jezerom Lago Maggiore se v pogorje Tessin zajeda lepa dolina Valle Verzasca. Na spodnji strani se reka Verzasca zliva v umetno jezero Lago di Vogorno, katerega zadržuje veličasten, 220 metrov visok jez. Na njem poteka eden najatraktivnejših skokov z elastiko v Evropi. Vrtoglav je že pogled navzdol, kaj šele skok.
Skozi dolino pelje dobra cesta, ki se zaključi v zadnji vasi, Sonogno. Sestop skozi celo dolino nam vzame kakšnih 7 ur vendar si turo lahko poljubno skrajšamo. V vsakem primeru se je vredno zapeljati do Sonogna, prijetnega kraja na koncu doline, ki ga še vedno zaznamujejo značilne ticinske hiše, grajene iz kamenja.
Za približno 2 urni sprehod po dolini si za izhodišče izberemo manjše parkirišče med krajema Brioni in Gerra. Prav čudno, vendar je to parkirišče, za razliko od ostalih v dolini, brezplačno. Pod cesto je most, čez katerega prečkamo reko in nadaljujemo do zaselka Alnasca. Tu ujamemo označeno sprehajalno pot. Po njej sledimo lepi dolini kateri dajejo čar kristalno čista, smaragdna voda, barvite skale, čudoviti pogledi na visoke gore nad dolino ter prvinska kulturna krajina. Pot nas pripelje do znamenitega srednjeveškega kamnitega mostu Ponte dei Salti pri Lavertezzu. Tu turo zaključimo s skokom v osvežujočo Verzasco.
Na izhodišče se vrnemo z avtobusom.

Galerija