Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Alpstein

Izhodišče

Schwägalp, 1352 m

Skupna višinska razlika

vzpon 1150 m
spust 1600 m

Čas ture

7 ur

Zahtevnost

 

Säntis(2502 m)

Ponižana gora pogorja Alpstein.

Opis:

Izhodišče ture je Schwägalp, kjer je spodnja postaja žičnice na Säntis. Na vrh s SZ strani vodi stara pot Säntisweg, katero so v strmo steno nadelali že leta 1872. Z vrha čez vzhodni greben poteka atraktivna grebenska pot Liesengrat iz leta 1905. Skratka Säntis je bila nekdaj veličastna gora.
Z izgradnjo 123 metrskega oddajnika, vremenske postaje, restavracije in žičnice, ki pripelje prav na vrh, so to sijajno goro približali vsakomur, njeno veličino pa povsem razvrednotili. Mi se ji bomo poklonili in se na vrh odpravili peš.
Po poti Säntisweg se čez strmo pobočje povzpnemo do sedelca v JZ grebenu, kjer stoji manjša koča Berggasthaus Tierwis. Po južni strni škrapljastega grebena nadaljujmo v krnico pod vrhom. Iz nje se povzpnemo levo na greben, po katerem z nekaj lažjega plezanja nadaljujemo na vrh Säntisa.
Z vrha sestopimo proti vzhodu do Chalbersäntisa, kjer je tabla Liesengrat. Čez mestoma kar strm, skalnat greben je vklesana prijetna steza, katero premagamo z nekaj lažjega plezanja. Zaključi se na travnatem sedelcu s kočo Berggasthof Rotsteinpass. S sestopom nadaljujemo proti JZ, po lepi dolini, posejani s številnimi planinami. Pri Thurwis-u pridemo do asfaltirane ceste, po kateri se spustimo v Laui. Tu je urejeno parkirišče. Mi nadaljujemo naprej navzdol proti dolini do kraja Unterwasser. Ob poti lahko obiščemo še slapove Thurfälle.

Galerija