Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Misoxer Alpen

Izhodišče

Alpe di Cadinello, 1828 m

Skupna višinska razlika

760 m

Čas ture

5 ur 30 minut

Zahtevnost

 

Marmontana(2316 m)

Krožna tura na meji med Švico in Italijo.

Opis:

Na cesti proti prelazu Passo del Bernardino se v kraju Roveredo odcepimo proti vasi Laura. Do nje vodi izredno atraktivna, ozka cesta, ki je speljana čez strmo pobočje. Skozi Lauro sledimo cesti do predora, pri katerem je znak za prepoved prometa. Tu je urejeno manjše parkirišče, kjer je izhodišče ture.
Onstran predora se levo v trave odcepi pot proti planini Alp d'Albion, katero dosežemo po lično vzdrževani mulatjeri. Skozi grmičevje se priključimo poti Strada Maria Teresa, po kateri se povzpnemo do sedla s kočo Cima di Cugn. Po grebenu nadaljujemo levo na vrh Cima di Cugn (2237 m). Nadaljujemo po grebenu ter sestopimo do sedla. Čez lahko prehoden, travnat svet, se, večji del brez prave poti, povzpnemo na vrh Marmontane.
Z vrha sestopimo proti jugu. Tu v travah ujamemo prečno stezico, po kateri sestopimo do italijanske koče Rif. San Jorio. Od tod se povzpnemo na, nekaj metrov višje ležeče, sedlo, s katerega sledi zopet enkratno prečenje po udobni poti pod Cimo delle Cicogne. Po njej se spustimo do Capanne Gesero. Tu se priključimo na cesto, po kateri se, v zložnem vzponu, vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija