Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Rätikon, Liechtenstein

Izhodišče

Steg, 1300 m

Skupna višinska razlika

1400 m

Čas vzpona

3 ure 45 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Vorder Grauspitz(2599 m)

Skozi samoten svet na najvišji vrh Liechtensteina.

Opis:

Na cesti proti Malbunu, tik pred krajem Steg, krenemo desno čez most, na stransko cesto, po kateri se zapeljemo do jezera. Tu je urejeno večje parkirišče, kjer je izhodišče naše ture.
Po cesti se po zložni dolini povzpnemo do planine Valüna, s katere nadaljujemo naprej v smeri koče Pfälzerhütte. Na višini 1700 metrov se na ovinku desno odcepi markirana pot, po kateri nadaljujemo z vzponom. Pri ogradi je razcep. Nadaljujemo levo. Ko se na travnati izravnavi svet odpre, z vzponom nadaljujemo desno navzgor, čez lahko prehoden travnat svet, levo ob grmičevju. Prave poti ni. Kakšnih 100 metrov višje ujamemo bolje uhojeno prečno stezo. Nadaljujemo desno po njej. Steza se v travah kmalu izgubi, vendar je svet lahko prehoden, orientacija jasna. Naš prvi cilj je izrazita škrbinica Ijesfürggli. V krnici Notz, v izteku dolinice, ki se spušča spod škrbine, ujamemo bolje uhojeno stezo, po kateri pridemo, če pri ogradi izberemo desno pot.
Po njej se čez kar strm, gruščnat svet, povzpnemo na škrbino. Nadaljujemo desno, ter po grebenu nadaljujemo na vrh Hinter Grauspitz ali Schwarzhorn (2574 m). Na začetku grebena nas pričaka nekaj lažjega plezanja, dalje težav ni.
Na vrhu se nam odpre pogled na Vorder Grauspitz. Čeprav je na prvi pogled videti praktično nedostopen, se ga je kljub temu vredno lotiti. Za začetek čez JV greben sestopimo do večjega možica. Po opisu sodeče, naj bi od tod nadaljevali desno, prečno čez strme trave. Ker je svet videti strm in težko prehoden, se je bolje spustiti še kakšnih 100 višinskih metrov nižje. Tu brez večjih težav, čez melj obidemo skale ter se povzpnemo na škrbino med obema vrhovoma (2502 m). Na grebenu se izoblikuje stezica, po kateri se povzpnemo na vrh. Smer nam kažejo občasni možici. Razen nekaj plezalnih odsekov, večjih težav pri vzponu ni.
Z vrha sestopimo po poti vzpona. Na škrbini med vrhovoma lahko nadaljujemo naprej po grebenu. Tik pod vrhom Hinter Grauzpitz prečimo v desno, vendar so trave tu res zelo strme. Nazaj na greben pridemo ravno pri kipu Marije, tik pod vrhom. Od tod po poti vzpona sestopimo v krnico Notz. Za nadaljevanje sestopa izberemo drugo varianto, ki se spušča levo, ter po desnem bregu grabna priključi na pristopno pot. Po njej se vrnemo nazaj v dolino.

Galerija