Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Zahodne Julijske Alpe

Izhodišče

Zajzera, 855 m

Skupna višinska razlika

2025 m

Čas vzpona

5 ur 30 minut

Zahtevnost

 

Viš (Jof Fuart)(2666 m)

Gola Nord-est.

Opis:

V Zajzeri ujamemo markirano cesto 616, po kateri začnemo z vzponom proti koči Pellarini. Po Žabniški krnici nadaljujemo proti Nabojsevi škrbini, ko nas po približno pol ure zbledel a težko zgrešljiv napis Gola NE usmeri levo pod steno. Prečenje snežišča tik pred vstopom je brez derez rahlo adrenalinsko. Z njimi bi bilo cincanja vsekakor manj.
Sam vzpon čez Viševo steno je krasno doživetje. Zavarovanih delov je malo. Izpostaviti velja ozek kamin v spodnjem delu ter nekaj metrski, rahlo previsni skalni skok, nekje sredi stene. Da pa ne bo pomote, pleza se praktično čez celo steno, vse do grebena, kjer se priključimo poti s koče Corsi, po kateri se povzpnemo na vrh.
Z Viša sestopimo na južno stran, proti koči Corsi. Ko prečimo pot Anita Goitan, nadaljujemo proti vzhodu ter se po razgledni prečki, na kateri ne manjka plezalnih vložkov, spustimo do Trbiške škrbine.
Spust s škrbine v Mrzlo vodo je samomorilsko dejanje. Zadeva je tako zelo krušljiva, da si ne želimo, da bi bil nad nami še kakšen gornik. Jeklenice v zgornjem delu so potrgane, sestop brez kosa vrvi ni mogoč. V spodnjem delu naletimo na lestev ter res čudno zabite skobe, ki kar vlečejo od stene. Kakšno jasnejše opozorilo, da je pot zaprta, nebi bilo odveč.
Po dolini Mrzle vode nadaljujemo do Žabniške škrbine, od koder se mimo koče Pellarini spustimo nazaj v Zajzero.

Galerija