Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Zahodne Julijske Alpe

Izhodišče

Iztek Doline Belega potoka,
990 m

Skupna višinska razlika

1220 m

Čas vzpona

2 uri 45 minut

Zahtevnost

 

Lepa glava (Vetta Bella)(2049 m)

Pot saškega kralja.

Opis:

Izhodišče ture je večje parkirišče, malo naprej od izteka doline Belega potoka proti prevalu Neveja. S turo začnemo po cesti. Po nekaj desetih metrih se desno začne pot 650, ki pelje proti koči Corsi. Sledimo ji do višine približno 1400 m, kjer na sramežljivem razcepu nadaljujemo desno na pot 629, Pot saškega kralja (Sentiero del Re di Sassonia).
Prečna stezica nas vodi čez številne nagruščene grape v katerih je potreben previden korak. Sicer pa je pot v dobrem stanju, moti le nekaj podrtega drevja. Ključni deli so zavarovani z jeklenicami. Pri koči Brunner se zanimivo prečenje, na katerim se nam ves čas odpirajo lepi razgledi po Jezerski dolini, zaključi.
Od koče Brunner nadaljujemo proti Lepi glavi. Smerokaz nas usmeri na desno stezo, ki nas čez strugo popelje na vzhodna pobočja doline Belega potoka. Nadaljujemo strmo navzgor do pod skalnih stolpov, kjer se pot obrne v levo. Od tod čez trave nadaljujemo proti vrhu.
Do koče Brunner sestopimo po poti vzpona. S sestopom nadaljujemo po dolini Belega potoka. Po poti 625, se spustimo nazaj na izhodišče.