Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Julijske Alpe

Izhodišče

Koča pri Savici, 653 m

Skupna višinska razlika

2690 m

Čas ture

9 ur 45 minut

Zahtevnost

 

Mala Tičarica(2071 m),Kopica(2190 m),Mala(2310 m)
in Velika Zelnarica
(2320 m),ter Malo(2312 m)in
Veliko špičje
(2398 m)

Krožna tura po vrhovih nad Dolino Triglavskih jezer.

Opis:

S turo začnemo pri Koči pri Savici, od koder se čez Komarčo povzpnemo do Črnega jezera ter naprej proti Koči pri Triglavskih jezerih. Nekaj minut pred kočo se v desno odcepi pot proti Štapcam. Po krajšem vzponu prispemo do travnatega prevala, s katerega nadaljujemo na bližnji vrh Male Tičarice. S turo nadaljujemo proti Zelnaricama. Spotoma obiščemo Kopico, goro, katere zaradi strmih in zaobljenih sten ne moremo zgrešiti. Nanjo se povzpnemo s severne strani, vzpon je kratek in nezahteven.
Po vzponu na Malo Zelnarico se pot spusti na škrbino, kjer ponovno zapustimo markacije. Čez pobočje se povzpnemo na greben Velike Zelnarice, po katerem nadaljujemo do vrha. Z Zelnarice se spustim nazaj na markirano pot, ki se nadaljuje proti Vratom, s katerih se spustimo do Prehodavcev.
Zadnji del poti popestrimo s čudovitim prečenjem Lepega špičja. Ko se čez razgibane pode povzpnemo do vznožja, sledi nekaj 100 višinskih metrov vzpona na greben. Tu nas obledel napis na skali opozori na vrh Malega špičja, do katerega nas v nekaj minutah pripelje dobro uhojena steza. Pot nas s krajšimi vzponi in spusti popelje čez greben, vse do Velikega špičja.
Z vrha se spustimo v Dolino Triglavskih jezer, kjer se priključimo poti proti Koči pri Triglavskih jezerih. Od tod naprej se po poti vzpona spustimo nazaj v dolino.

Galerija