Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Lošinj

Izhodišče

Osor, 20 m

Skupna višinska razlika

660 m

Čas ture

5 ur 45 minut

Zahtevnost

 

Televrina(588 m)

Po grebenu Osoršćice.

Opis:

Izhodišče prečenja Osoršćice je mestece Osor, ki leži ob nekdanjem stičišču Cresa in Lošinja. Z vzponom začnemo po cesti skozi kamp Preko mosta. Cesto kmalu zapustimo, saj nas smerokaz za Tržič usmeri levo v gozd. Po udobni, zgledno vzdrževani poti naredimo ovinek do starega naselja Veli Tržič. Od tod nadaljujemo nazaj v smeri ceste, ob kateri se pot zmerno vzpenja proti Koči Sv. Gaudent, ki stoji na severni strani grebena Osoršćice. Čeprav nas do koče loči manj kot 300 višinskih metrov, za vzpon, zaradi precej položne poti, potrebujemo slabi dve uri.
Od koče sledimo cesti pod grebenom, s katere se desno navzgor odcepi markirana pot, po kateri nadaljujemo na najvišji vrh Osoršćice, Televrino. Naprej po grebenu se priključimo nazaj na cesto. Levo, pod stolpom se nahaja jama Sv. Gaudencija, katero obiščemo v nekaj minutah. Pot nas vodi dalje do cerkvice Sv. Nikola, od katere po skalnatem grebenu sestopimo do Počivalice. Tu se odcepimo levo ter spustimo v Nerezine.
Za povratek v Osor izberemo sprehajalno pot od obali. Pred črpalko se zaključi, zato se tu povzpnemo na glavno cesto, po kateri se vrnemo nazaj v Osor (2,5km).

Galerija