Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Karavanke

Izhodišče

Borovlje, 470 m

Skupna višinska razlika

1170 m

Čas vzpona

2 uri 30 minut

Zahtevnost

 

Macna (Matzen)(1627 m)

Gozdnat stožec nad Borovljami.

Opis:

Skozi Borovlje sledimo oznakam za Sele. Pri kapelici, na vzhodni strani kraja (zaselek Dolje / Dollich), zavijemo levo. Na koncu ulice je pri igrišču urejeno parkirišče, ob njem pa prvi smerokaz.
Markirana pot št. 636 nas povede onstran potoka, kjer se začne vzpon na Macno. Po široki, gozdni poti se mimo studenca povzpnemo do vasi Rute (Rauth). Pri prvi kmetiji, Korenjak pridemo na cesto. Sledimo ji do višje ležečega vikenda, kjer je razcep. Kar malo skrit smerokaz nas usmeri levo na pot. Južna varianta pristopa se drži grabna, po katerem se povzpnemo do znamenja pri vikendu. Tu se poti združita. Z vzponom nadaljujemo po lepi gozdni poti, po kateri se povzpnemo do cerkvice Sv. Ane. Nadaljevanje po grebenu terja nekaj več previdnosti. Pot je mestoma strma, zadnji del pa celo zavarovana z nekaj metri jeklenice.
Z vrha se po pristopni poti vrnemo nazaj do znamenja pri vikendu. Tu zavijemo desno v gozd, kjer ujamemo staro, precej bolj prijetno, vendar slabše, markirano pot, ki nas čez gozdni hrbet pripelje do razcepa pri kmetiji Ogris. Tu smerokaz na drevesu kaže v čudno smer. Nadaljujemo pa po poti pod cesto, po kateri se spustimo do razpotja pri vikendu. Od tod se po poti vzpona vrnemo nazaj v Borovlje.