Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Čičarija, Slovenska Istra

Izhodišče

cesta iz Zazida proti
Rakitovcu, 416 m

Skupna višinska razlika

700 m

Čas ture

4 ure

Zahtevnost

 

Lipnik(804 m),Kavčič(883 m),Golič(890 m)
in Kojnik
(802 m)

Izlet po gričkih Čičarije.

Opis:

Cesti iz Zazida sledimo še kakšen kilometer v smeri Rakitovca. Na prvem ovinku v desno je ob smernih tablah manjše parkirišče kjer je naše izhodišče. Z vzponom začnemo po kolovozu a ga že čez nekaj 10 metrov zapustimo. Še pred prihodom na travnik se namreč v levo odcepi slabo označena stezica. Pot postane kaj kmalu dobro uhojena in vzorno označena. Po njej se povzpnemo do železniške proge. Na drugi strani je razcep. Sledimo kolovozu v desno po katerem prečimo sprva skozi gozd nato čez široke travnike do pod Lipnika. V krajšem vzponu se povzpnemo na vrh.
Z Lipnika nadaljujemo proti vzhodu ter prečimo na Kavčič. Nadaljujemo severno ter čez trave (poti ni) obiščemo bližnjo vzpetino (kota 910m) na slovensko-hrvaški meji. Kolovoz nas nato vodi po širokem hrbtu do dvoglavega Goliča (vzhodni višji vrh in zahodni glavni). Ime je gotovo dobil po sestrici Golici, saj je tudi on bogato posejan z narcisami. Po kolovozu nadaljujemo naprej proti SZ. Pred opazovalnico se desno odcepi stezica, po kateri se povzpnemo na vrh Kojnika.
S Kojnika sestopimo na jug. Mimo lovskega zavetišča se spustimo do Kraškega robu ter čezenj na kolovoz. Nadaljujemo levo (rahel klanec je ok) ter se pri železnici priključimo pristopni poti. Od tod se po smeri vzpona vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija