Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Montserrat

Izhodišče

Monestir de Santa Cecilia, 665 m

Skupna višinska razlika

650 m

Čas vzpona

2 uri 15 minut

Zahtevnost

 

Via Ferrata Teresina

Po plezalni poti na vrh »Nažagane gore«.

Opis:

Montserrat je priljubljeno romarsko središče SZ od Barcelone. Na najvišji vrh St. Jeroni (1237 m) poleg običajne, turistične poti vodi tudi srednje zahtevna plezalna pot Via Ferrata Teresina. Izhodišče za njo je na parkirišču pri samostanu Santa Cecilia.
Nad cesto ujamemo stezo, ki se mimo transformatorja povzpne do višje ležeče poti GR 172. Po njej nadaljujemo desno do izrazitega grabna, ki se spušča spod stolpov Montserata. Desno od grabna se po dobro uhojeni a pretežno zaraščeni stezi vzpenjamo proti steni. Čez siten, drobljiv svet se spustimo v grapo v kateri si čez težavnejše odseke pomagamo s pomočjo verig. Sam dostop do stene je zaradi zglajene skale in oguljene in zaraščene poti kar malo siten. Prvi del, do vrha Santa Ceciclije poteka po čvrsti, mestoma zglajeni skali. Naklon ni hud, zato lahko večinoma hodimo na trenje ob jeklenici. Kjer je svet bolj strm, so nameščena dodatna varovala.
Z razglednega vrha Santa Cecilija se čez strmo steno spustimo na drugo stran. Nadaljujemo po stezi, ki preči v levo ter se strmo navzgor čez gladko zahojen, zaraščen in koreninast svet dvigne do strmega kamina, skozi katerega nadaljujemo z vzponom. Potrebno je paziti, da se ne zagozdimo, saj je kamin presneto ozek. Nad njim pokukamo na vrh St. Jeroni.
Z vrha sestopimo po poti proti samostanu Montserrat. Pot je dobro označena, uhojena in polna stopnic. Pripelje nas v, turistov polno, romarsko središče. Po kratkem ogledu nadaljujemo do parkirišča na drugi strani Montserrata, kjer levo nad cesto ujamemo sprehajalno pot Cami dels Degotalls. Nadaljujemo do njenega konca, ko se spusti na cesto. Po njej se v slabe pol ure sprehodimo nazaj na izhodišče.

Galerija