Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Oliana

Izhodišče

glavna cesta La Seu d'Urgell - Oliana, 550 m

Skupna višinska razlika

600 m

Čas vzpona

3 ure

Zahtevnost

 

Via Ferrata Regina de Peramola

Po zahtevni plezalni poti nad jezerom Pantano de Oliana.

Opis:

Ob cesti La Seu d'Urgel-Oliana je za predorom, pri tabli 148 km, pri starem mostu, na desni strani urejeno parkirišče. Na levi strani parkirišča ujamemo stezo, po kateri se spustimo v strugo. Tu naletimo na rdeče pike, ki nas bodo skozi grmičevje pripeljale do vstopa v plezalno pot, slabih 200 višinskih metrov višje. Do vstopa je pol ure hoda.
Kmalu po vstopu nam postane jasno, da se bo do vrha potrebno kar potruditi. Stena je strma, vendar je skala odlična, varovala brezhibna. Po pol ure plezanja pridemo do razpotja. Po levi poti se povzpnemo do razgledišča. Vrnemo se nazaj na ferato, kjer nas pričaka izpostavljeni tibetanski most. Ključno mesto poti je pod Paso de la fe, kjer je pot speljana čez previsno skalno stopnjo. Višje je razpotje. Po levi je speljana lažja, normalna pot, po desni originalna, težja. V desni zopet naletimo na previs, ki se zaradi utrujenosti zdi še težji. Kjer se poti združita, je na skalni polici vpisna knjiga. Do vrha plezalne poti ni več daleč. Če se utrudimo pred vrhom imamo štiri možnosti predčasnega izhoda iz smeri.
Sestop poteka po lažji vzporedni poti, ki pa v vršnem delu mestoma postreže s kar konkretnim plezanjem. Po prečkanju pristopne poti se steza nadaljuje v desno in čez skalno polico preči strmo steno. Odloži nas v gozdičku po katerem se vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija