Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Parque Nacional Ordesa y Monte Perdido

Izhodišče

Pradera de Ordesa, 1295 m

Skupna višinska razlika

I. dan:

vzpon 1435 m
spust 541 m

II. dan:

vzpon 1211 m
spust 2105 m

Čas ture

I. dan:

6 ur 30 minut

II. dan:

7 ur 30 minut

Zahtevnost

 

Monte Perdido(3355 m)

Dvodnevni izlet po parku Ordesa in Monte Perdido.

Opis:

Cesta v dolino Valle de Ordesa, ki je izhodišče ture, je poleti zaprta za promet. Iz vasi Torla od šestih vozi avtobus (po osmi uri vsakih 15 minut), ki nas pripelje do parkirišča na koncu ceste v dolini. Pot, ki nas bo peljala čez spektakularne police Faja de las Flores, se začne 700 metrov nazaj po dolini, pri hiši Casa Oliban. Prijetna gozdna steza se vije strmo navzgor. Ko se svet odpre, se nam pokaže ošiljeni vrh Tozal del Mallo, ki s svoji podobo kar vabi k obisku. Ko se pot proti policam Faja Racon usmeri desno, nadaljujemo strmo navzgor čez travnato pobočje do skalnega skoka. Tu se pot razcepi. Izberemo levo pot, Clavijas, ki nas popelje naravnost čez skalno stopnjo. Ko se na vrhu poti združita, nas možici povedejo levo čez trave proti vrhu Tozal del Mallo na katerega skočimo po razgled. Obisk nam vzame slabo uro.
Pot se čez trave nadaljuje do vidne police, 200 višinskih metrov nad nami. Do začetka police nas po neizraziti stezi pripeljejo možici. Faja de las Flores se po 2400 metrski plastnici vije okoli masiva Pico de Salarons. Pot je izredno navdušujoča. Polica je večji del precej široka, speljana pod previsi, vendar je pod njo stena strmo odsekana, zato ni za vrtoglave. Po dobri uri nas odloži v položnejši svet. Možici nas povedejo na lep kraški svet, preko katerega nadaljujemo v smeri dobro uhojene poti, ki pa v zemljevidu ni vrisana. Vodi nas južno od Pico del Descargador in nas pripelje na Plano San Fertus. Tu lahko dolijemo vode, saj je to eden redkih vodnih virov na turi. Možicem sledimo do sedla Cuello de Millaris. Od tod se spustimo do koče Refugio de Goriz, kjer prenočimo.
Pot na Monte Perdido poteka po dolinici, zahodno od gore, zato ob zgodnjem vstajanju sonca ne bomo videli vse do vrha. Na nekaj mestih naletimo na skalne skoke, ki jih moramo premagati. Čez enega si pomagamo s pomočjo verige. Pri jezeru Lago Helado se pot usmeri desno na manjši greben, čez katerega nadaljujemo do melišča, 300 višinskih metrov pod vrhom. Po njem se povzpnemo na vrh. Vzpon od koče traja dve uri in pol.
Z vrha se po poti vzpona vrnemo nazaj do koče. S sestopom nadaljujemo po markirani poti GR 11, ki poteka po čudoviti dolini Valle de Ordesa. Nad skalno stopnjo je razpotje. Naravnost navzdol poteka zavarovana plezalna pot, po levi lažja pešpot. Združita se pod slapom Cascada Cola de Caballo. V družbi množice turistov se po idilični dolini s številnimi slapiči vrnemo nazaj na izhodišče kjer nas že čaka avtobus. Dolina je dolga, sestop od slapu nam vzame še dobri dve uri.

Galerija