Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Parc National des Pyrenees

Izhodišče

Plateau de Pountas, 1475 m

Skupna višinska razlika

1610 m

Čas vzpona

4 ure 30 minut

Zahtevnost

 

Grande Fache(3005 m)

Tritisočak nad dolino Vallee du Marcadau.

Opis:

Iz središča Cauterets se po dolini Val de Jeret zapeljemo do večjega parkirišča na platoju Pountas. Parkirnina za pol dneva znaša 5,5 €.
Po cesti se skozi sotesko povzpnemo do višje ležeče turistične znamenitosti, mostu Pont d'Espagne. Pri restavraciji nadaljujemo desno po cesti do koče Refuge du Clot. Po dolini Marcedau se v spodnjem delu lahko vzpenjamo po cesti po desnem ali po poti po levem bregu potoka. Eno od možnosti izberemo za vzpon, drugo za spust. Pri Pont du Cayan se poti združita. Steza se nadaljuje do koče Refuge Wallon. Dolina je položna a dolga, zato do koče za 400 višinskih metrov porabimo kar dve uri.
Pri koči nas smerna tabla za sedlo Col de la Fache usmeri levo čez potok in preko travnate izravnave v bolj strm svet. Po njem se v okljukih povzpnemo do jezerca od katerega po izraziti dolinici nadaljujemo proti sedlu. Na sedlu zapustimo označeno pot ter se usmerimo levo v pobočje Grande Facheja. Steza, ki je označena z možici, se večinoma drži severnega grebena. Brez krajših odsekov lažjega plezanja ne gre.
Z vrha sestopimo po poti vzpona. Tura je dolga in naporna, saj moramo prehoditi kar 30 kilometrov.

Galerija