Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Andora

Izhodišče

Arinsal, 1562 m

Skupna višinska razlika

1430 m

Čas vzpona

3 ure 15 minut

Zahtevnost

 

Pic de Coma Pedrosa(2942 m)

Najvišji vrh Andore.

Opis:

Na dnu smučišča Arinsal se zapeljemo skozi predor. Na drugi strani zavijemo desno do konca ceste, kjer je manjše parkirišče. Sledimo makadamski cesti, ki nas že po nekaj minutah pripelje do razcepa. Cesta se nadaljuje naravnost, pešpot pa zavije desno navkreber. Čeprav se slednji višje zopet združita, do odcepa za kočo Pedrosa pa moramo celo malo sestopiti, je pot tako prijetna, da jo je vredno prehoditi. Lahko si jo privoščimo tudi pri povratku, vendar odcep ni označen. Najdemo pa ga pod vodnjakom, pri oviri za krave. Srečali ga bomo med sestopom a do takrat je še dolga pot.
S ceste se pot proti koči Refugi de Coma Pedrosa (2260m) odcepi v idilično stransko dolino. Ob potoku se vzpenjamo do pod koče, kjer se nam odpre široka dolina. V nekaj minutah se povzpnemo do koče, levo nad nami, od katere se prečno po poti vrnemo nazaj v dno doline. Udobnim okljukam sledimo čez pobočje Coma Pedrose do manjšega jezerca. Nad njim se pot usmeri desno na JZ greben po katerem se povzpnemo na vrh.
Z vrha Coma Pedrose lahko sestopimo po poti vzpona, lahko pa si privoščimo sestop po neoznačeni poti skozi krnico Pla de L'Estany. Z vrha sledimo SZ grebenu, po katerem sestopimo na sedelce. Tu se usmerimo desno v krnico, po kateri sestopimo do koče Refugi Pla de L'Estany. Poti večji del ni. Čez granitne skalne bloke se držimo dna doline. Občasno nas razveseli kakšen možic. Od koče Pla de L'Estany sledimo markirani poti GR11, po kateri se vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija