Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Serra de Tramuntana

Izhodišče

Col de sa Batalla, 579 m

Skupna višinska razlika

960 m

Čas ture

4 ure 30 minut

Zahtevnost

 

Massanella(1365 m)

Krožna tura na drugi najvišji vrh Majorke.

Opis:

Ker je najvišji vrh Majorke, Puig Major, rezerviran za vojsko, si lahko privoščimo le obisk drugega najvišjega. Najnižja točka ture in zato logično izhodišče je versko središče Lluc. V izogib plačevanju parkirnine lahko za izhodišče izberemo 100 metrov višji prelaz Col de sa Batalla.
Sprva sledimo cesti proti Inci. Za mostom se desno odcepi gozdna cesta. Kmalu pridemo do korita, za katerim je razcep. Nadaljujemo desno do posesti Comafreda. Vodniki navajajo, da je prehod čez posest plačljiv. Tokrat je hišica za pobiranje prazna in videti zapuščena. Po prijetni gozdni poti se povzpnemo do sedla Coll de sa Linea. Smerni kamni nas tu usmerijo desno. Svet se kmalu odpre. Čez gruščnat svet sledimo možicem, ki nas pripeljejo na razgleden vrh.
Z Massanelle sestopimo po zahodnem grebenu. Nižje nas polica usmeri desno. Pod steno prečimo trave do poti GR221. Do Lluca je še kar daleč. Pot je razgibana, polna vzponov in spustov. Zanimivost ob poti je obnovljena snežna hiša (Casa de Neu). Od tod nas v Lluc vodi lepo vzdrževana pot Cami de ses Voltes des Galileu, po kateri so v 17. stoletju v dolino tovorili sneg.

Galerija