Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
KORZIKA

 

Lokacija

Renoso massif

Izhodišče

Refuge de Capannella, 1592 m

Skupna višinska razlika

861 m

Čas ture

3 ure 30 minut

Zahtevnost

 

Monte Renoso(2352 m)

Najlažji med najvišjimi.

Opis:

Izhodišče za ta lahek korziški dvatisočak je na dnu smučišča, pod kočo Capannella. Do sem nas pripelje atraktivna cesta, ki se med vasjo Ghisoni in prelazom Col de Verde odcepi desno, proti zahodu.
Ob smučišču se v nekaj okljukih povzpnemo do vrha žičnice. Od tod nadaljujemo čez hrbet, pod izrazitim skalnim stolpom na desni. Možici nas po prijetno hodni stezi vodijo do travnate izravnave Sce de Pizzolo. Nadaljujemo levo v stransko pobočje, čez katerega se povzpnemo do jezera Bastani (Lac de Bastani). Nadaljujemo proti JZ. Pot nas sprva vodi po grebenu, nato pa z nekaj lažjega plezanja po grapi dosežemo široko vršno pobočje, pokrito z gladkim skalovjem. Čezenj nadaljujemo proti vrhu.
Za sestop izberemo neoznačeno pot (primerno za dobre stezosledce; pustolovščina zagotovljena). Z vrha po SZ grebenu sestopimo do prevala pod Punta Orlandino. Tu se usmerimo levo proti dolinici. Prave poti ni, se pa moramo na koncu travnate izravnave držati leve. Tu ujamemo nekakšno stezo. Vidi se, da je bila nekoč pot izsekana, a je danes močno zaraščena s tudi do dva metra visokim grmičevjem. Pot je potrebno v večih delih slutiti, saj ji je slediti le težko. Ko premagamo grmičevje se pojavi več možicev, kmalu pa se izoblikuje tudi stezica. Le-ta nas pripelje do številnih kočic (Bergenes de Traggette), pri katerih se priključimo GR20. Po njej se vrnemo nazaj na izhodišče. Daleč ni, a nekaj dodatnega vzpona nam ne uide.

Galerija