Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
PLEZALNI VZPON

 

Lokacija

Mokrine, Karnijske Alpe

Izhodišče

Cesta proti planini Rudnig, 1583 m

Skupna višinska razlika

715 m

Čas vzpona

1 ura pristopa + 2 uri plezanja

Zahtevnost

III, 330 m

 

Veliki Koritnik (Trogkofel / Creta di Aip)(2279 m)

Trogkofel Nordostkante.

Opis:

Izhodišče ture je manjše parkirišče pri vodnem zajetju, tik pred planino Rudnig Alm. Tu cesto prečka markirana pot proti Trogkoflu. Na prvem razcepu nadaljujemo levo, višje pa nas smerokaz z napisom »NO-Kanten-Steig« povabi v desno proti sedlu Großer Sattel. Tu je vstop v smer čez SV rob Trogkofla.
Prvi štirje raztežaji so lahki (I-II, mesto III), zato jih brez težav prosto preplezamo. Višje, v kaminu, pa je varovanje kar dobrodošlo. Vršni štirje raztežaji so opremljeni, ves čas pa nam pravo smer kažejo rumene oznake. Lepa smer v čvrsti skali nas odloži na platoju tik pod vrhom. Od tod je za nadaljevanje možnih več različnih variant. Najbolj enostaven je vzpon po markirani poti, ki pelje tik mimo izstopa. Veliko privlačnejše pa je nadaljevanje naravnost proti vrhu. Čez skalni skok poiščemo najprimernejšo smer. Povsem po desni naletimo na težave IV stopnje, drugod se gibljejo okoli II.
Z vrha sestopimo po lažji od ferat (Uieberlacherweg). Prečimo do poti 403 ter po njej nadaljujemo do smučišča. Mimo planine Rudnig se vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija