Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Sappada, Karnijske Alpe

Izhodišče

Sorgenti del Piave, 1815 m

Skupna višinska razlika

1090 m

Čas ture

3 ure 45 minut

Zahtevnost

 

Monte Chiadenis(2459 m)in Monte Peralba(2694 m)

Via ferrata C.A.I. Portogruaro, Via ferrata di Guerra in Via ferrata Sartor.

Opis:

Izhodišče ture je na večjem parkirišču pod kočo Calvi v bližini izvira reke Piave (Sorgenti del Piave). Vzpon proti koči začnemo po makadamski cesti. Višje je razpotje. Odcepimo se desno, na pot skozi travnat svet svizcev. Pod kočo se steza usmeri desno. Po njej nadaljujemo do sedelca pod steno Monte Chiadenisa. Pred vzponom si ogledamo vojaške ostanke, potem pa po plezalni poti Via ferrata C.A.I. Portogruaro odplezamo na vrh. Pot je srednje težavnostne stopnje. Še najbolj siten je uvodni del, ki je opremljen z majavimi verigami.
Z Monte Chiadenisa sestopimo po vojaški poti, ki poteka čez SV greben (Via ferrata di Guerra). Mogoče je krivo dejstvo, da po njej sestopamo, vendar zdi se za odtenek težja kot pristopna pot. Varovala nas odložijo na sedelcu Passo dei Cacciatori od koder po poti št. 173 nadaljujemo do sedla Sesis. Po prečni poti nadaljujemo pod steno Peralbe, kjer je vstop v plezalno pot Sartor. Kaj dosti več plezanja, kot čez uvodni, s skobami opremljeni, skalni skok, vzpon ne terja od nas.
Z Monte Peralbe sestopimo po gruščnati poti čez zahodni greben. Pot nas pripelje do koče pri izvirih reke Piave od koder se po cesti vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija