Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Karnijske Alpe

Izhodišče

Vallone di Malborghetto, 821 m

KOLESARSKI DEL

Dolžina

13 km

Skupna višinska razlika

270 m

Čas vožnje

1 ura

POHODNIŠKI DEL

Skupna višinska razlika

1060 m

Čas ture

5 ur

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

M. Acuto(1783 m)

Divji greben nad dolino Vallone di Malborghetto.

Opis:

Nad naseljem Malborghetto se proti severu zajeda dolina Vallone di Malborghetto, skozi katero je do planine na višini dobrih 1000 metrov speljana makadamska cesta. Žal je slednja zaprta za promet, zato je izhodišče ture nekaj sto metrov za odcepom ceste v dolino (cesta se odcepi na (vzhodnem) začetku naselja), pri znaku in zapornici, kjer je urejeno manjše parkirišče. Ker je cesta po dolini kar dolga si vzpon, predvsem pa spust, po njej lahko olajšamo s kolesom. V 6,5 km se po premaganih slabih tristo višinskih metrih povzpnemo do lovske koče, kjer v grmu pustimo kolo. Počasna kolesarka z vzponom opravi v 45 minutah.
Od lovske koče se cesta (markirana pot št. 504) spusti do planine. Cesta se na drugi strani potoka začne v okljukih vzpenjati čez severno pobočje nato pa se okoli hriba ovije na južno stran ter preči do sedla Sella Clinach. Markirana pot se nadaljuje desno proti dolini Vallone di Rio Bianco vendar jo že po nekaj desetih korakih zapustimo ter se usmerimo desno na greben. Orientacija v tem delu pravzaprav ni nič posebnega saj se steza drži grebena, pravo pot pa nam kažejo tudi, niti ne redke, rdeče pike. Pot nas pelje čez neizrazit, gozdnat vrh Croda dei Cacciatori. Kmalu pokukamo nad gozdno mejo in skozi ruševje nadaljujemo do Cime Gail. Tu se nam odpre pogled na nadaljevanje grebena proti M. Acuto. Čeprav se na prvi pogled ne vidi nič posebnega že takoj pod Cimo Gail naletimo na prvo težavico, sitno prečenje kamnitega odseka, na katerem je odplaknilo pot. Markacij že od Crode dei Cacciatori ni več, pot pa je tudi slabše uhojena, kar pa orientacijskih težav nebi smelo predstavljati. Pot je v nadaljevanju bolj skalnata in razsuta, mestoma nam pomagajo, sicer rahlo načeta, varovala. Škrbinic v grebenu se lotimo s plezanjem po lojtricah, takih guncajočih, ki dajejo slab občutek. Na koti 1727 metrov je težav konec. Po udobni stezici nadaljujemo v smeri M. Acuta do nekakšnega travnatega sedelca od koder se povzpnemo desno na vrh. Poti ni vendar je svet lahko prehoden. Travnat vrh, posejan z redkimi macesni je prav idiličen.
Sestopno pot najdemo ob robu macesnov, kjer nas lovska markacija usmeri na SZ greben. V gozdu ujamemo prijetno stezico, ki se v širokih okljukih spušča v dolino. V Vallone di Malborghetto nas odloži pri izviru. Po dolini sprva sestopamo po njenem desnem robu, pod Cimo Gail pa se usmerimo na levi breg ter dvignemo nad dolino, ki se v spodnjem delu zoži v sotesko. Po stezi sestopimo do koče Rif. Forestale di Ciurciule na planini, od koder se po že znani poti vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija