Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GRČIJA

 

Lokacija

Zagori

Izhodišče

Kapesovo, 1135 m

Skupna višinska razlika

vzpon 900 m
spust 750 m

Čas ture

6 ur 15 minut

Zahtevnost

 

Vikos

Izlet skozi najglobjo sotesko Grčije.

Opis:

S turo začnemo v vasi Kapesovo, slabih 40 km severno od Ioannine. Pri cerkvi nas smerokaz usmeri navzdol skozi, v kamenje vdeto, vasico. Čeprav pot ni videti pretirano obiskana nam pravo smer kažejo zanesljive oznake, bele tablice z rdečo piko. Do dna soteske nas čaka približno 400 višinskih metrov sestopa. Tu se priključimo poti, ki se spušča iz Monodhendhrija, ki pa je v primeru, da bi si radi privoščili le sprehod skozi 12 km dolgo sotesko gotovo primernejše izhodišče ture.
Prva tretjina soteske je precej razgibana, pot, ki poteka po njeni levi strani pa zato polna vzponov in spustov. V tem delu je tudi najbolj ozka, stene nad njo pa visoke in strme. V najglobljem delu sežejo do 1000 m visoko. Po približno dveh urah nas pot pripelje do izvira Klima. Nižje se soteska razširi, pot pa položi. Skozi prijeten gozd ji sledimo do razcepa tik pred izvirom Voidhomati katerega tolmunčki v vročih poletnih dneh služijo za prijetno osvežitev. Tu se lahko usmerimo levo proti vasi Vikos ali desno do Mikro Papiga. Sama sva se odločila za Papigo, saj sva imela v načrtu dvodnevno turo z nadaljevanjem do koče Astraka, vzpon na vrh Gamile in sestop po dolini do izhodišča. A vreme ga je preveč godlo tako, da sva v Papigu zaključila s turo.
Če želimo obiskati le sotesko Vikos se je na razpotju na koncu le-te pametneje podati proti vasi Vikos. Vzpon iz soteske je krajši kot tudi povratek nazaj do Kapesova. V vsakem primeru si moramo do tja priskrbeti prevoz, s taksijem ali avtoštopom.

Galerija