Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GRČIJA

 

Lokacija

Skupina Olimpa

Izhodišče

Prionia, 1079 m

Skupna višinska razlika

1950 m

Čas vzpona

3 ure 45 minut

Zahtevnost

 

Skala(2866 m)in Mitikas(2917 m)

Gora grških bogov.

Opis:

Izhodišče ture je Prionia, večje parkirišče s taverno, zahodno od nižje ležečega gorskega naselja Litochoro. V smeri doline se začne lepo speljana in dobro uhojena mulatjera, po kateri se povzpnemo do koče Spilos Agapitos (Refuge A). Kmalu nad kočo se desno odcepi pot proti koči C, mi pa nadaljujemo navzgor proti stranskemu grebenu po katerem se povzpnemo do razpotja v bližini večje kotanje. Nadaljujemo po poti naravnost katera se usmeri na zagruščeno zahodno pobočje Skale. Po njem se povzpnemo na vrh.
S Skale nadaljujemo po greben proti Mitikasu. Oznake nas vodijo čez nekaj lažjih, krajših plezalnih odsekov. Večjih težav na poti ni.
Z vrha Mitikasa sestopimo na jug skozi koluar Louki. Gre za kar strm sestop po grapi s sicer čvrsto a mestoma gladko skalo. Čelada je priporočljiva. Sestopimo do prečne poti na kateri se usmerimo levo proti platoju muz (Muses Plateau). Pod kočo SEO nadaljujemo do koče Kakalos (Refuge C). Prečno pod vzhodno steno Olimpa sestopimo do koče A od katere se po poti vzpona vrnemo nazaj v dolino.

Komentar k turi:

Največje presenečenje na turi so bile dobre označbe in dobro uhojene poti. Najde pa se celo kakšen planinec. Mnogo planincev.

Galerija