Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Sella Gruppe

Izhodišče

parkirišče pod Passo Gardena, 1956 m

Najvišja točka

koča Pisciadu, 2585 m

Skupna višinska razlika

675 m

Čas ture

5 ur 30 minut

Zahtevnost

Via Ferrata 3B

 

Via Ferrata Brigata Tridentina(500 m)

Ena najpriljubnejših ferat v Dolomitih.

Opis:

S turo začnemo na dobro vidnem parkirišču, na šestem ovinku pod Passo Gardena proti Corvari. Smerokazi nas usmerijo proti levi, na položno pot, po kateri hodimo približno deset minut do prvega skalnega skoka, ki ga preplezamo v slabe pol ure. Po uvodne delu plezanja, po običajno mokri skali, pridemo na izravnavo, od koder pot nadaljujemo skozi skalna bloka. Kmalu se priključimo na markirano pot, po kateri je v desno možen umik s stene. Mi nadaljujemo po levi poti, po kateri ob zmernem vzponu hodimo 15 minut do vstopa v smer.
Sledi plezanje na manjši greben, ter po njem do izravnave, desno od slapa. Lepo speljana smer se nadaljuje čez visoko steno, ter zmerno preči v levo. Prvi del ferate se konča z idiličnim plezanjem po dobrih, luknjičastih oprimkih. Tu je možen dostop do koče po dobro uhojeni poti, lahko pa nadaljujemo s plezanjem na stolp, ki ga vidimo na desni. Tu nastopi najtežji del poti, ki se po dveh krajših skokih unese in nas z nekaj lažjega plezanja pripelje do atraktivnega visečega mostu, s katerim se ferata, ki po mnenju lokalnih vodnikov v povprečju dosega II-III stopnjo, na ključnih mestih pa III+, zaključi. V nekaj minutah dosežemo kočo Pisciadu.
Sestopimo po poti številka 666 proti Passo Gardena. Pot se kmalu odcepi na desno. Sledi nekaj lažjega plezanja, nato pa sestop preko melišča do razpotja. Tu se leva pot odcepi proti prelazu, mi pa nadaljujemo desno, nazaj na parkirišče.

Komentar k turi:

Odlično zavarovana, zmerno zahtevna ferata, katere edina slabost je velika obiskanost, zato izvedba med vikendom ni primerna. Toplo priporočam.

Galerija