Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Val Gardena

Izhodišče

S. Cristina, 1470 m

Skupna višinska razlika

vzpon 765 m
spust 910 m

Čas ture

3 ure

Zahtevnost

 

Sėurasas Pic(2149 m)

Vrh Nad skalami.

Opis:

Z uvodno, ogledno turo sem začela v kraju nastanitve, S. Cristini. Zaradi nepoznavanja mesta sem se najprej odpravila na razgled po ulicah, sicer pa mi je bila približna smer znana, zaselek Plesdinaz, od koder pot nadaljujemo proti turistični kmetiji Runcaudie. Do sem se lahko držimo oznak za cerkev sv. Jakoba.
Pri kmetiji nas smerokaz usmeri na položno pot v levo, ki kar nekaj časa preči pobočje nad dolino. Ves čas hodimo po poti številka 4. Pri večjem razcepu poti, pot naravnost pelje proti cerkvi sv. Jakoba, mi pa se odcepimo desno navkreber na pot 20a, v smeri za Sėurasas Pic. Tu pot postane precej strma, ter taka vztraja praktično do vrha. Med vzponom zasledimo odcep v levo proti jezeru Lagustel, do katerega se vzpnemo v le nekaj minutah. Tokrat ga je poletna vročina premagala, ambient pa je bil vseeno odličen. Nazaj na pot 20a lahko pridemo po prečenju travnika, od koder zasledimo zložno pot, ki se nato zopet postavi pokonci. Kmalu se priključimo poti številka 20, ki nas čez travnike, posejane z gorskimi kočami, popelje na vrh Sėurasas-a. Vrh krasi mogočen Jezus. Skulptura, ki je delo lokalnih rezbarjev, je ostanek iz snemanja filma Izgubljeni sin iz leta 1934. Narejen je bil iz drevesa, ki je rasel na skalah (Sėura-Sas - ladinsko = nad skalami).
Z vrha se po vijugasti potki v desetih minutah spustimo do razpotja, kjer se usmerimo na pot številka 6, proti najstarejši cerkvi v dolini Val Gardene, cerkvi sv. Jakoba. Dosežemo jo v dobre pol ure. Od tod pot v dolino nadaljujemo v smeri Col de Flam, oltarja, katerega pomena sicer ne poznam, vendar obrobna znamenja in vklesani talni napisi kažejo, da gre za romarsko pot, po kateri se spustimo v Ortisei.

Komentar k turi:

Zelo prijetna tura, ki ima zaradi velike prepletenosti poti možne številne izvedbe. Kot navaja tuja literatura, je tu res pozabljeni paradiž, v katerem nas ves čas nemo opazuje mogočni Sassolungo.

Galerija