Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
PLEZALNI VZPON

 

Lokacija

Lienzer Dolomiten

Izhodišče

parkirišče na koncu dolomitske ceste, 1600 m

Skupna višinska razlika

1200 m

Čas vzpona

1 ura 30 minut pristopa + 4 ure plezanja

Zahtevnost

Egerländerkante - III+, 750 m
Schmittkamin - III, 200 m

 

Roter Turm(2702 m)

Egerländerkante in Schmittkamin.

Opis:

S turo začnemo na koncu dolomitske ceste tik pod kočo Lienzer-Dolomiten-Hütte. Poti št. 14 (Rudl-Eller-Weg) sledimo mimo planine Weißsteinalm in naprej do pod stene kjer trčimo v tablo, ki naznanja začetek smeri. Na steni je tudi napis Eg. Smer Egerländerkante je v celoti (na novo) opremljena s svedrovci, zadostuje 50 metrska vrv. Potek smeri kažejo bele packe. Smer je lepa, skala odlična, oprimki težavnosti primerni. Dva odseka sta težavnosti III+, sicer pa se težave gibljejo med II in III-. Skratka gre za plezalcu, ki pleza trikrat letno, prijazno smer.
Vrh smeri je na manjšem sedelcu pod vrhom Laserzwanda. Sledi krajši vzpon do pod stene Roter Turma. Na njegov vrh vodi lažja plezalna smer Schmittkamin. Prvi del ni zahteven II-III, drugi raztežaj (III), ki poteka skozi precej zglajen kamin pa je opremljen z železnimi kljukami. Višje težave sežejo največ do stopnje II+, varovanje ni potrebno.
Z vrha po smeri vzpona splezamo nazaj do začetka kamina. Od tod za smer spusta priporočam smer vzpona (na desno). Sidrišče za spust po vrvi skozi kamin je urejeno. Sama sva misleč, da gre za lažjo smer spusta preizkusila sestop po smeri, ki se na škrbinici na vrhu kamina spusti levo navzdol. Na začetku je bilo malo čudno, nižje pa je postalo precej bolj. Sicer sta smeri po težavnosti verjetno kar skupaj, vendar me sestopna ni najbolj pritegnila. Kakorkoli, ko dosežemo markirano pot se po njej vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija