Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Sella Gruppe

Izhodišče

Passo Pordoi, 2239 m

Skupna višinska razlika

965 m

Čas vzpona

3 ure

Zahtevnost

Via Ferrata 5C

 

Piz Boe(3152 m)

Via Ferrata Cesare Piazzetta.

Opis:

S prelaza Pordoi se odpravimo proti vojaškemu grobišču Ossario del Pordoi. Od tod se strmo navzgor vije steza proti južnemu ostenju masiva Sella. Ko dosežemo pot 626 se le lučaj v desno začne najtežja dolomitska plezalna pot.
Že sam vstop v smer je izredno divji. Navpična stena z malo stopi pobere precej moči. Da premagamo uvodne težave, preteče kar nekaj časa. Opozoriti velja še na izredno spolzek in ozek kamin nekje sredi stene ter atraktivni viseči most, s katerega uhajajo pogledi globoko v dolino. Ko se že zazdi, da smo prišli v lažji svet se le ta ponovno postavi pokonci. Zadnjo steno sicer lahko obidemo levo po skrotju (oznake), vendar je svet tu razbit, poln naloženega, prožečege se kamenja, zato za voljo zasledovalcev, slednje odsvetujem.
Ferata se zaključi pri stiku s potjo 638. Od tod je možen direktni umik v dolino, lahko pa si privoščimo še vzpon na vrh Piz Boe. Dosežemo ga v pol ure.
Z vrha se mimo koče Rif. Forc. del Pordoi vrnemo nazaj na izhodišče.

Komentar k turi:

Če je Via Ferrata Tomaselli odpihnila moje predstave o 5C, Cesare Piazzetta ni razočarala! Kar se mene tiče, po težavnosti poti nista primerljivi. Po lepoti, to pa ja.

Galerija