Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Dolomiti Bellunesi

Izhodišče

Case Bortot, 709 m

Skupna višinska razlika

I. dan:

vzpon 2033 m
spust 1233 m

II. dan:

vzpon 1278 m
spust 2078 m

Čas ture

I. dan:

8 ur 15 minut

II. dan:

5 ur 15 minut

Zahtevnost

Via Ferrata Zacchi - VF 3B
Via Ferrata Berti - VF 3C
Via Ferrata Sperti - VF 3B
Via Ferrata Marmol - VF 3B
Sentiero Attrezzato Marino Guardiano - VF 4B

 

La Schiara(2565 m) in Pelf(2502 m)

Po feratah nad kočo 7. Alpini.

Opis:

Nad kočo Rifugio 7 Alpini se v pogorju Schiare nahaja pet plezalnih poti, ki jih lahko prav elegantno obdelamo v okviru dvodnevne ture. Izhodišče prvega dne je parkirišče, tik za restavracijo Bortot, v kraju Case Bortot nad Bellunom. Markirana pot 501 nas skozi sotesko vodi ob potoku Ardo, vse do koče 7 Alpini na višini 1502 metra.
Za kočo ujamemo pot 503, po kateri se povzpnemo do pod stene Schiare. Tu je vstop v prvo, srednje težko, ferato Zacchi. Dobra varovala in čvrsta skala omogočajo prijetno poplezavanje vse do bivaka U. della Bernardina, postavljenem ob atraktivnem stolpu Gusela del Vescova. Tik za bivakom se začne ferata Berti, ki pelje na vrh Schiare. Pot ima le malo plezalnih odsekov, na ključno mesto pa naletimo kmalu po vstopu. Tu je lestev, ki, zaradi svoje čudne postavitve, vleče iz ravnotežja. Z vrha se po poti vzpona vrnemo nazaj k bivaku, pod katerim se začne še tretja plezalna pot na turi prvega dne, Via Ferrata Sperti. Pot nas sprva vodi čez JZ greben proti škrbini Sperti. Do tja nas loči kar nekaj poplezavanja čez vrhove in škrbinice, veliko je nezavarovanih odsekov. S škrbine Sperti pa sledi nekaj 100 metrski spust naravnost skozi temačno, tesno grapo. Pri bivaku Sperti z resnejšim plezanjem zaključimo, do lahkega, travnatega sveta pa nas loči še nekaj krajših, lažjih plezalnih odsekov. Od tod po udobni poti nadaljujemo proti koči 7 Alpini.
Drugi dan. Za jutranje ogrevanje ponovimo začetni del poti prejšnjega dne. Via Ferrata Marmol se namreč začne slabih 100 metrov nad vstopom v ferato Zacchi. Tu se pot odcepi v desno ter nas čez številne police popelje do bivaka Marmol. Čez lažji svet nadaljujemo do grebena, s katerega sledi sitno moker zavarovan odsek na škrbino Marmol, kjer se začne še zadnja, najtežja ferata, Sentiero Attrezzato Marino Guardiano. Po nekoliko lažjih uvodnih metrih kmalu naletimo na ključno mesto poti, sicer kratek, a nekoliko bolj izpostavljen skalni skok. Še nekaj poplezavanja in že smo na travnatem platoju s številnimi otočki vulkanskih kamenin. Povzpnemo se na greben, po katerem nadaljujemo proti vrhu.
Sestop s Pelfa ni zahteven. Čez široko travnato pobočje se spustimo do pod škrbine Caneva od koder mimo bivaka de la Medassa sestopimo nazaj v dolino (poti 511 in 507).

Galerija