Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Dolomiti di Sesto (Sextener Dolomiten)

Izhodišče

parkirišče na koncu doline Val Fiscalina (Fischleintal), 1464 m

Skupna višinska razlika

1520 m

Čas ture

7 ur

Zahtevnost

Sentiero delle Forcella - Via Ferrata 1B
Sentiero de Luca/Innerkofler - Via Ferrata 2B
Via Ferrata delle Scalette - Via Ferrata 3B
Sentiero del Curato Militare Hosp - Via Ferrata 2A

 

Monte Paterno (Paternkofel)(2744 m)in
Torre di Toblin (Toblinger Knoten)
(2617 m)

Innerkoflerju v spomin.

Opis:

Izhodišče ture je parkirišče na koncu doline Val Fiscalina (Fischleintal). Iz zatrepa se nad dolino Val Fiscalina Alta (Bacherntal) začnemo vzpenjati proti koči Comici. Po prijetni poti med travnatimi hribčki in dolinicami nadaljujemo do naslednje koče, Rifugio Pian di Cengia. Po bolj ali manj položni stezi nadaljujemo do škrbine Laghi, kjer se začne prva, malo zahtevna plezalna pot, Sentiero delle Forcella. Prijetne police nas odložijo na škrbini Camoscio, tik pod vrhom. Do M. Paterna nas loči krajši skalni skok ter lovljenje možicev, ki nas privedejo na vrh.
Z vrha sestopimo nazaj na škrbino. Po galerijah nadaljujemo do koče Tre Cime A. Locatelli (Drei Zinnen Hütte). Pot (Sentiero de Luca/Innerkofler) je izredno zanimiva. Speljana je skozi daljše predore, zato je uporaba svetilke obvezna. Zaradi mestoma presneto nizkega stropa je priporočljiva tudi čelada.
Od koče se povzpnemo do pod stene Torre di Toblina. Na zahodni strani skalnega vršaca je vstop ferato Scalette. Po seriji 16-ih železnih lestev se privlečemo na ošiljen vrh.
Sestopimo na severno stran. Sestopna pot Sentiero del Curato Militare Hosp je lažja a nič manj zanimiva. Ko stopimo spet na travnata tla se kar naravnost navzdol spustimo do poti 102, po kateri se vrnemo nazaj v dolino.

Galerija