Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Fanes Gruppe

Izhodišče

Kamp Sass Dlacia, 1670 m

Skupna višinska razlika

1660 m

Čas ture

7 ur

Zahtevnost

Piz dles Conturines - Via
Ferrata 1B

 

Piz de Lavarela(3055 m)in Piz dles Conturines(3064 m)

Razgledna vrhova visoko nad Val Badio.

Opis:

Logično izhodišče ture je Capana Alpina, vendar do sem iz bližnjega kampa Sass Dlacia vodi tako prijetna pot, da jo je škoda izpustiti.
Do Ju dal'Ega se držimo poti 11, kmalu pa nas še zadnji smerokaz usmeri levo v dolino, v zatrepu katere sta naša cilja, Piz de Lavarela ter Piz dles Conturines. Kmalu občutimo, da smo zapustili pot čez Dolomite (Alta Via Dolomiti), saj so v tem koncu markacije zelo slabe, smerokazov ni. Kljub temu je pot lahko sledljiva, pripelje nas na preval med vrhovoma. Nadaljujemo desno do manjšega sedelca. Na desni je lahko dostopen vrh Piz de Lavarele. Pred njim si lahko privoščimo kratek vzpon do sosednjega vrha levo. Dosežemo ga z nekaj plezanja čez izpostavljeno škrbino. Vrh ima dva križa vendar nobenega znanega imena. Začasno naj bo poznan pod koto, 3034 metrov.
Med tem, ko je vzpon na Piz de Lavarela povsem enostaven, je na Piz dles Conturines speljana kratka ferata. Pot je med prenovo, tako da bo dostop na vrh še udobnejši. Gre za zaporedje lestev z nekaj metri povezovalnih jeklenic.
Sestop poteka po smeri vzpona. Nekaj energije nam prihrani le spust po desnem robu doline, kjer se po melišču spustimo naravnost do jezera, pri katerem se priključimo nazaj na pot.

Galerija