Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Lagazuoi Gruppe

Izhodišče

Passo Falzarego, 2117 m

Skupna višinska razlika

650 m

Čas ture

3 ure 30 minut

Zahtevnost

 

Piccolo Lagazuoi(2778 m)

Skozi goro na vrh.

Opis:

S turo začnemo na prelazu Falzarego od koder nas dobro označena pot usmeri čez melišče proti vstopu v predor Lagazuoi-a. Dosežemo ga v dobre pol ure. Že pri samem vstopu je opozorilna tabla glede opreme. Svetilka je vsekakor obvezna, za visoke priporočljiva tudi čelada, saj nas mestoma lahko preseneti nizek strop.
Rov, ki so ga med I. svet. vojno kopali Italijanski vojaki, se začne pod vznožjem gore in je skoznjo speljan vse do vrha. Je zelo temačen, nekaj svetlobe prodira le skozi strelne line. Pot (stopnišče) je speljana po glavnem rovu, ki pa se mestoma razcepi v stranske krake. Na teh mestih si lahko ogledamo rove, namenjene za strelivo, generalovo sobo, kuhinjo, prostor za kompresor, s katerim so si pomagali pri izkopu. Manjša luknja, ki priča o napačni smeri izkopa kaže, da ni šlo vedno po načrtih. Kasneje so jo uporabili za odvoz materiala, katerega so se znebili ponoči ali med snežnimi meteži, da jih Avstrijski vojaki nebi opazili. Pot vsebuje še veliko drugih zanimivosti, vsekakor je zelo poučna.
Izhod iz galerije je le nekaj metrov pod vrhom gondolske žičnice in koče Lagazuoi. Vrh, ki je v njeni bližini, dosežemo v nekaj minutah. Krasi ga spominski križ žrtvam vojne.
Sestopimo po označeni poti proti sedelcu, nato pa v desno proti prelazu, ves čas po smučišču.

Komentar k turi:

Po prihodu skozi rov se vsak moški lahko zamisli... Ženske tega nebi nikoli počele za kos zemlje.

Galerija