Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Pomagagnon

Izhodišče

Hotel Fiames, 1320 m

Skupna višinska razlika

1490 m

Čas ture

6 ur

Zahtevnost

Via Ferrata Michielli
Strobel - VF 3B
Terza Cengia - VF 2C

 

Punta Fiames(2240 m) in Punta Erbing(2301 m)

Via Ferrata Michielli Strobel in Terza Cengia.

Opis:

Izhodišče ture je manjše parkirišče nasproti hotela Fiames ob letališču. Sprva skozi gozd, nato čez melj se povzpnemo do pod stene Punte Fiames. Tu je tabla za začetek plezalne poti Michielli Strobel, vendar je do pravega plezanja še kakšnih 15 minut vzpona, zato z opremo nikar prehitro na dan. Do vstopa v smer je uro hoda. Pot je srednje zahtevna zato se čez zahodno steno brez večjih težav povzpnemo na ošiljen vrh Punta Fiames.
Z vrha sestopimo na škrbino Forcela del Pomagagnon. Čez melj se spustimo do odcepa za plezalno pot Terza Cengia na višini 1800 metrov. Sledi ponoven vzpon, najprej do pod stene potem pa pod njo, prečno v desno čez melj. Višje postane pot nekoliko zahtevnejša. Poteka čez police in gredine. Pravega plezanja sicer ni, je pa svet mestoma precej naložen, zato previdno. Pot preči celotno ostenje Pomagagnona, pripelje nas na razgleden vrh Punta Erbing.
Z vrha nadaljujemo naprej v smeri grebena, le da je od tod naprej pot speljana čez severno pobočje. Zelo prijetna, za macesni obrasla steza nas odloži na škrbini Forcela Zumeles. Tu se usmerimo desno ter čez škrbino spustimo na južno stran. Sestopimo do ceste št. 211, po kateri se vrnemo nazaj na izhodišče. Po cesti je do cilja še kar nekaj hoje.

Galerija