Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Sella Gruppe

Izhodišče

Passo Campolongo, 1860 m

Skupna višinska razlika

1060 m

Čas vzpona

2 uri 30 minut

Zahtevnost

Via Ferrata 3B

 

Piz da Lech(2910 m)

Po zahtevni ferati na visok vrh v Selli.

Opis:

Do koče Lago Boe lahko pridemo na več načinov. Najenostavnejša je kajpak vožnja z gondolo iz Corvare. Za tiste bolj hrabre, pristopnike, pa je tu še cela paleta poti. Makadamska cesta 638, s prelaza Campolongo, se izkaže kot povsem zadovoljiva izbira. Naslednja ovira je vzpon do zgornje postaje dvosede. Večina tudi to opravi sede. Če se je lotimo peš, z vzponom začnemo po smučišču. Kaj kmalu naletimo na udobno stezo, ki nas pripelje do vstopa v steno.
Plezalna pot na Piz da Lech je srednje težavnosti, pa vseeno težja od naših Kopiščarjev in Hanzov. Ves čas rahlo izpostavljena, z eno atraktivno prečko, dvema lestvama, ter enim kratkim previsom. Na celotni poti sta dve mesti, čez kateri se je potrebno potegniti na rokah. Sicer pa večjih težav ni saj so varovala dobra, skala pa malodane odlična.
Za sestop izberemo lažjo pot, speljano čez gruščnato vzhodno pobočje. Razen nekaj metrskega, dobro varovanega, skalnega skoka tehničnih težav na poti ni več.

Komentar k turi:

Po naravi sem strpna oseba. Gneča, ki je bila ta dan v steni, pa mi je vseeno prišla do živega. Da se temu ognemo, sta možnosti dve. Prva je vožnja s sedežnico in smuk pod steno, druga še zgodnejši vzpon. Ob desetih je potrebno biti pri vstopu saj smo v nasprotnem primeru pečeni.

Galerija