Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
ČRNA GORA

 

Lokacija

Prokletije

Izhodišče

Konec ceste v dolini Grbaja,
1179 m

Skupna višinska razlika

1950 m

Čas ture

8 ur

Zahtevnost

 

Karanfili(2460 m)in Očnjak(2185 m)

Šopek nad dolino Grbaja.

Opis:

Izhodišče ture je Planinski dom Karanfil v dolini Grbaja. V smeri doline se po makadamski poti povzpnemo do 2. livade, kjer nas smerokaz usmeri levo. Po strmi poti se vzpenjamo skozi bukov gozd. V krnici Krošnje se svet odpre, na desni nas pozdravi ošiljeni Gvozdeni vrh, na vzhodu strma zahodna stena Očnjaka. Čez melj se povzpnemo na Krošnjin prolaz. Čez strmo travnato južno pobočje nadaljujemo na S. vrh Karanfilov (2460 m). Od tod lahko v slabe pol ure obiščemo še bližnji, nekoliko višji, Veliki vrh (2490 m).
Do pod Krošnjega prolaza sestopimo po smeri vzpona. Nad Pečurko, skalnega balvana, se desno odcepi pot za Šuplja vrata. Na tem mestu je potrebna posebna pozornost, saj križišča niso označena in se da pot kaj hitro zgrešiti. Prečno čez trave in melj nadaljujemo do pod vrat ter se čez krajši skalni skok povzpnemo skoznje. Sestopimo po dolini Ljubokuć.
Na višini 1700 m se levo odcepi steza proti Očnjaku. Sledimo ji do prvih borovcev kjer se usmerimo levo na manjši greben. Markacije se izgubijo zato kar čez trave nadaljujemo do pod stene, kjer zopet ujamemo zanesljive oznake, ki nas čez strmo travnato gredino pripeljejo na greben. Do vrha Očnjaka sledi nekaj plezanja. Varovala so, vendar niso najbolj zanesljiva. Zvozlane jeklenice se zdijo bolj za okras. Plezanje brez varoval pa je hitro težavnosti I. stopnje.
Iz razglednega vrha po poti vzpona sestopimo nazaj v dolino Ljubokuć, po kateri se vrnemo v dolino.

Galerija