Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Karavanke

Izhodišče

Ljubelj, 1058 m

Skupna višinska razlika

1130 m

Čas vzpona

2 uri 45 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Vrtača skozi grapo Y(2180 m)

Zahteven pristop po zimski poti.

Opis:

S turo začnemo na mejnem prehodu Ljubelj, ter se po markirani poti odpravimo do Doma na Zelenici. Od tu nadaljujemo po položnem smučišču, kjer po nekaj sto metrih pri balvanu pot zavije desno v gozd proti Stolu. Po tej položni prečnici pod vznožjem Možov hodimo približno 15 minut, nato pa se neoznačena stezica odcepi proti desni med ruševje. Pot nadaljujemo skozi dolino Suho ruševje, vse do vznožja pod Zelenjakom, kjer se odcepimo levo čez melišče proti vstopu v grapo Y.
Tu se začne sprva lažje plezanje ob desnem robu grape. Pri razcepu se usmerimo v levi krak grape po katerem nadaljujemo s plezanjem do I. stopnje. Za prehodom skozi podrte skalne bloke sledi skalni skok težavnosti II. Na tem mestu naletimo na klin, ki nam omogoča varovanje. Za tem ključnim delom sledi nekaj lažjega plezanja. Ves čas je velika nevarnost proženja kamenja. Pri razcepu se zopet usmerimo v levo kjer sledi še en, tokrat krajši skok, ki nas pripelje na rob zelo našpičenega grebena. Tu že zasledimo pot, ki pelje na Vrtačo čez Malo glavo. Od tod v nekaj minutah dosežemo vrh.
Sestopimo po markirani poti po grebenu ter na križišču s potjo, ki pelje naprej proti Stolu zavijemo nazaj v smeri proti Zelenici. V primeru mokrega vremena je zaradi drsečih trav potrebna previdnost.

Komentar k turi:

Tura orientacijsko ni preveč zahtevna, saj je z vstopom v grapo smer jasna.
Nekaj težav mi je pri dostopu predstavljal vzpon čez melišče proti grapi, ki je z vznožja izgledal lažje prehoden. Zamudnemu dostopu do grape se lahko ognemo po poti, ki pelje pod steno Zelenjaka, ter nato prečimo melišče nazaj proti grapi.