Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Karavanke

Izhodišče

Ljubelj, 1058 m

Skupna višinska razlika

1130 m

Čas vzpona

2 uri

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Vrtača čez Malo glavo(2180 m)

Iz Suhega ruševja na razgleden vrh.

Opis:

S turo začnemo na mejnem prehodu Ljubelj, od koder se odpravimo proti Domu na Zelenici. Nadaljujemo po markirani poti, ki pelje proti Vrtači. Po tej položni prečnici, pod vznožjem Možov, hodimo približno 15 minut, ko se neoznačena stezica odcepi desni v ruševje.
Pot nadaljujemo skozi krnico Suho ruševje. Pri križu, na vrhu prvega vzpona, se usmerimo na skromno stezico v levo, ki nas popelje na greben. Sledi nekaj lažjega plezanja v levo, do dobro vidne grape. S plezanjem nadaljujemo po njenem desnem robu. Ko nam nadaljevanje oteži ruševje, se spustimo vanjo, ter nadaljujemo z vzponom čez trave do vrha grape. Pot nas kmalu pripelje na vrh Male glave, od koder se prečno dvignemo na majhno škrbino. Po krajšem spustu s plezanjem nadaljujemo po drugi grapi, vse do njenega zatrepa. Po strmih travah se povzpnemo na greben, po katerem v nekaj minutah dosežemo vrh Vrtače.
Po markirani poti se mimo Zelenice vrnemo nazaj na izhodišče.

Komentar k turi:

Pot orientacijsko sicer ni preveč zahtevna, nekaj spretnosti zahteva le sledenje poti proti Mali glavi. Plezanje mestoma doseže prvo stopnjo, vendar za izkušenega gornika ne predstavlja večjih težav. V primeru vlažnega terena, je zaradi drsečih trav potrebna previdnost.

Galerija