Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Martuljkova skupina, Julijske Alpe

Izhodišče

Gozd Martuljek, 745 m

Skupna višinska razlika

1160 m

Čas vzpona

3 ure

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Vršič nad Belim potokom(1699 m)

V senci Martuljških velikanov.

Opis:

S turo začnemo v Martuljku, od koder se skozi sotesko odpravimo mimo Spodnjega Martuljškega slapu, ter naprej proti Jesenjam do brunarice Pri Ingotu. Nadaljujemo čez travnik do kapelice, kjer se usmerimo desno čez potok, ter v gozdu ulovimo pot proti Aku. Na razcepu se usmerimo levo proti Zgornjemu slapu, do katerega je približno 10 minut. Vrnemo se nazaj do razcepa, ter nadaljujemo po desni poti. Pot nas čez strm skok pripelje v krnico Za Akom. Do tod je pot markirana.
Na dnu krnice je gozdiček, okoli katerega je prod. Nadaljujemo po desnem kraku. Kmalu se v desno odcepi pot, ki nas pripelje do bivaka III. Vrnemo se do dna krnice, ter nadaljujemo po levem kraku. Že čez nekaj metrov se pot odcepi levo v gozd (oznaka PP na zadnji strani skale). Zaradi podrtega drevja se pot kmalu izgubi, zato se je najbolje povzpeti naravnost do grebena, od tod pa prečno v desno pod skalami. Desno od stene se priključimo poti PP, kateri sledimo vse do prevala, tik pod Vršičem. S prevala vrh na levi dosežemo v nekaj minutah.
Sestopimo nazaj na preval, kjer se usmerimo levo. Po spustu čez nekaj krajših melišč prispemo v gozd. Nekaj časa še lahko sledimo poti, ki pa se nato izgubi. V nadaljevanju iščemo najlažje prehode skozi podrt gozd. Držimo se bolj desno. Naš cilj je izvir Belega potoka, ki je na višini 1150 metrov. Od tod nadaljujemo po dobro uhojeni stezi, ki se začne pod klopco. Že po nekaj minutah pridemo do razcepa, kjer nas desna pot mamljivo vabi v dolino. Mi nadaljujemo po levi, prečno čez pobočje. Pot se priključi vlaki, po kateri se spustimo nazaj na izhodišče.

Galerija