Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Zahodne Karavanke

Izhodišče

Kranjska Gora, 795 m

Skupna višinska razlika

1435 m

Čas ture

5 ur 30 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Vošca(1737 m)in Jerebikovec(1617 m)

Razgledna pot ob avstrijski meji.

Opis:

S turo začnemo v Kranjski Gori. Skozi Čičare se odpravimo do mostu, čez katerega prečimo Dolinko. Tik za njim se usmerimo desno, na položno sprehajalno pot. Držimo se je kar nekaj časa, vse do klopce, ko se kolovoz odcepi levo navkreber. Kmalu se spremeni v stezo, po kateri se povzpnemo na kolovoz nad nami, ki se je z glavne poti odcepil le malo prej. V strmem vzponu sledimo dobro uhojeni poti, ki nas pripelje do razgledišča s kočo. Nadaljujemo naravnost po cesti. Čez nekaj 100 metrov se desno navkreber odcepi steza, ki nas ob hudourniški strugi pripelje do zgornje, prečne poti. Po njej nadaljujemo desno do Jureževega grabna. Prečimo potok ter se v kratkem vzponu povzpnemo pod domačijo. Kolovoz se tu usmeri levo proti vodnemu zbiralniku, od katerega prečimo po poti desno, na travnik nad Jurežem. Tu ujamemo udoben kolovoz, po katerem nadaljujemo našo pot. Sprva skozi gozd, nato čez travnike se povzpnemo na makadamsko cesto ter po njej desno, do lovske koče. Malo nad njo naletimo na nov kolovoz, ki nas pripelje do travnika, tik pod vrhom Vošce.
Z vrha nadaljujemo po razgibanem grebenu proti Jerebikovcu. Pot je večji del dobro uhojena, kjer temu ni tako, so nam v pomoč mejni kamni, katerih se strogo držimo.
Z Jerebikovca pot postane težje sledljiva. Čez južno pobočje se steza spusti strmo navzdol. Ko treščimo v spodnjo, prečno pot, nadaljujemo desno ter se spustimo na že vidno cesto pod nami. Ujeti nadaljevanje poti pod cesto je prava znanost. Skromna stezica se nadaljuje nekaj deset metrov levo od mesta, kjer se kolovoz priključi na pot, nekoliko bolje uhojena pot precej bolj desno. Pobočje je sicer prepleteno s stezami, sam teren pa je tudi dokaj lahko prehoden, zato si z lovljenjem sledi ne belimo glave. Brez večjih težav lahko na spodnjo cesto stopimo točno pri odcepu kolovoza, po katerem nadaljujemo do travnikov nad Podkorenom. Spustimo se do glavne ceste, od koder se po sprehajalni poti vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija