Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Julijske Alpe

Izhodišče

Planina Blato, 1088 m

Skupna višinska razlika

1350 m

Čas ture

5 ur 15 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Zadnji(2327 m),Srednji(2226 m)in
Prvi Vogel
(2181 m)

Kopasti vršaci nad dolino Za Kopico.

Opis:

S turo začnemo na Planini Blato, od koder se po markirani poti povzpnemo mimo Planine pri jezeru do Planine Dedno polje ter naprej proti dolini Za Kopico, po kateri se povzpnemo na preval Vrata. Na desni strani prevala zasledimo stezo, ki se čez gruščnato pobočje pne proti grebenu. Ko se dvignemo na greben, se usmerimo desno proti vrhu Zadnjega Vogla, od koder nadaljujemo proti Srednjemu in Prvemu Voglu. Ob lepem vremenu prečenje orientacijsko ni zahtevno, saj že na vrhu vidimo naš naslednji cilj. Teren je lahko prehoden.
Z vrha Prvega Vogla sestopimo naprej po travnatem grebenu, kasneje se pot usmeri levo ter spusti na preval med Prvim Voglom in Slatno. Od tod nadaljujemo desno na mestoma težje sledljivo stezo, po kateri se spustimo nazaj na markirano pot. Po poti vzpona se vrnemo na Planino Blato.

Komentar k turi:

Turo sem nameravala izvesti v, mogoče primernješi, obratni smeri, s sestopom po vrhovih na zahodnem robu doline Za Kopico. Zaradi goste megle sem še pod prevalom med Prvim Voglom in Slatno spoznala, da nadaljevanje zaradi težke orientacije ni smiselno. V upanju na izboljšanje razmer sem se odpravila proti prevalu Vrata ter tik pod njim pokukala iz megle.

Galerija