Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Karavanke

Izhodišče

Valvasorjev dom, 1171 m

Skupna višinska razlika

1400 m

Čas ture

4 ure 45 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Vajnež(2104 m)in Stol(2236 m)

Po lovski poti čez Belščico.

Opis:

S turo začnemo pri Valvasorjevem domu, od koder nas pot skozi gozd pripelje na makadamsko cesto, kateri sledimo mimo Potoške planine do izvira Urbas. Tu nas smerokaz Belščica usmeri desno v gozd. Pot je dobro vidna, sprva speljana levo čez pobočje, nato pa se začne precej strmo vzpenjati. Že pod Hrašensko planino se nam odpre pogled proti pobočju Belščice. Pri smerokazu se pot proti Stolu odcepi v desno, mi pa nadaljujemo levo proti izraziti, položni grapi, ob kateri se povzpnemo na greben. Tu zasledimo markirano pot kateri sledimo prečno čez pobočje. Pred Vajnežem se odcepimo levo navkreber, kjer nekaj deset metrov nad markirano potjo zasledimo brezpotno stezo, ki nas pripelje na vrh.
Z vrha sestopimo čez trave proti Vajneževemu sedlu, od koder se pot nadaljuje z vzponom na Potoški Stol (2014 metrov). Na tem mestu se pridružimo markirani poti po kateri se povzpnemo na vrh Stola.
Sestopimo do Prešernove koče, od koder nadaljujemo s spustom proti Žirovniški planini. Od tu v nekaj minutah prispemo nazaj na izhodišče.

Komentar k turi:

Po vzponu skozi grapo na greben, je bila zaradi nekaj centimetrov snega vidna le markiran pot proti Stolu. V kopnih razmerah lahko že tu zasledimo omenjeno brezpotno stezo, še priporočljivejši pa je vzpon na Vajnež po grebenu.

Galerija