Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Kamniško - Savinjske Alpe

Izhodišče

parkirišče pod Žagano pečjo,
800 m

Skupna višinska razlika

1900 m

Čas ture

6 ur

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Turska gora(2251 m)in Brana(2253 m)

Skozi Žmavčarje.

Opis:

S turo začnemo na parkirišču pri odcepu ceste proti Žagani peči. Cesti sledimo vse do njenega konca na manjši jasi, na kateri naletimo na štiri vlake. Nadaljujemo po desni. Ko se svet čez nekaj metrov odpre, vlaka zaradi razsula, ki so ga povzročili plazovi, postane praktično neprehodna. Priporočam umik v suho strugo na desni. Ko se ognemo vpadnice, se v gozdu vlaka kmalu zoži v dobro uhojeno pot, ki se v ključih strmo vzpenja čez pobočje. Višje se pot za nekaj časa položi in prevali na drugo stran. Iz gozda pridemo na melišče, čez katerega v strmem vzponu nadaljujemo skozi Žmavčarje. V zgornjem delu doline se v levo odpre široka grapa. Na njenem levem robu med travo zasledimo slabše uhojeno stezo, po kateri se povzpnemo do bivaka pod Skuto. Možici in ostanki steze nas čez Male pode pripeljejo na markirano pot, po kateri se povzpnemo na vrh Turske gore.
Z vrha sledimo markirani poti proti Kamniškemu sedlu. Najprej smuknemo skozi Sod brez dna, nato sledi siten sestop čez skrotje in že smo pri Kotličih, skalnih rogljih med Tursko goro in Brano. Po prečenju pobočja Brane, se v desno odcepi pot proti vrhu.
Sestopimo do Kamniškega sedla, od koder nadaljujemo do vznožje Bab ter naprej do vrha melišča pod Planjavo, po katerem se spustimo do pastirske koče. Markacijam sledimo do zavoja poti proti Kamniški Bistrici levo navzdol. Od tod nadaljujemo naravnost po nemarkirani, vendar široki poti proti Jermanci. Kmalu pridemo do ceste, po kateri se spustimo nazaj na izhodišče.

Galerija