Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Spodnje Bohinjske gore,
Julijske Alpe

Izhodišče

Tolminske Ravne, 770 m

Skupna višinska razlika

1550 m

Čas ture

5 ur 45 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Tolminski Kuk(2085 m)in Podrta gora(2061 m)

Čez Tolminski Migovec.

Opis:

Izhodišče ture so Tolminske Ravne, kjer je urejeno manjše parkirišče. Z vzponom začnemo po levi od obeh cest, po kateri se povzpnemo do zadnjih hiš. Tu krenemo levo na travnike. Mimo žičnice in višje mimo opuščene staje se povzpnemo do vrha travnika, kjer naletimo na žično ograjo, ob njej pa stezo. Nadaljujemo levo ob ograji do grebena, kjer onstran ograde ujamemo skromno stezico. Sledimo ji, ves čas po grebenu navzgor, ki se mestoma postavi kar pokonci. Naj nas kar dobro uhojena steza, ki se pri ostankih nekdanjih staj priključi z leve, ne zbega. Še vedno sledimo grebenu, ki nas kmalu za tem pripelje na Javor (1361 m). Nadaljujemo čez vrh, ter čez trave sestopimo na sedelce, kjer se priključimo markirani poti s Čadrga. Tu se usmerimo desno, ter po prijetni mulatjeri nadaljujemo do Planine Na Kalu.
S planine poti proti Krnu sledimo le nekaj metrov, ko se desno odcepi steza proti Tolminskemu Migovcu (napis na skali). Pot je od tu naprej dobro sledljiva in se prav prijetno vije čez pobočje navzgor. Ko nas pripelje na vršno pobočje, se na razpotju usmerimo desno ter čez planotast svet sprehodimo do vrha Tolminskega Migovca. Vrnemo se nazaj na razpotje. Do vrha Tolminskega Kuka sledimo stezi, označeni s starimi, obledelimi markacijami in številnim možicem, ki nas čez lahko prehoden travnat svet pripeljejo na vrh.
S Tolminskega Kuka čez Zeleni vrh (2052 m) do škrbine pod njim sledimo markirani poti. S škrbine nadaljujemo naravnost navzgor čez skrotast svet, čez katerega se brez težav povzpnemo na Mali vrh (2015 m). Skromni stezici sledimo prečno navzdol v južno pobočje Podrte gore. Tu ujamemo sledi predhodnikov, katerim sledimo čez skrotje navzgor. Z nekaj lažjega poplezavanja se povzpnemo na vrh.
S Podrte gore se spustimo na prečno markirano pot. Nadaljujemo desno ter po njej prečimo do škrbine med Zelenim in Malim vrhom. Tu nadaljujemo levo v izrazito dolinico, katero izkoristimo za naš sestop. Čez lahko prehoden melj se spuščamo iz ene kotanjice v drugo. Ko pridemo v malo bolj travnat svet, na desni zasledimo stezo in številne možice, ki nas privedejo na staro označeno pot. Markacije so že kar blede, vendar pot še vedno dobro uhojena. Od tod do izhodišča bomo sledili le še markirani poti. Opozoriti velja le na dve stvari. Po spustu na prečno pot s Planine Razor proti Planini Na Kalu ne nadaljujemo desno, kot piše na tabli, ampak levo. Po približno 100 metrih se desno navzdol odcepi stara, opuščena pot proti Ravnam. Ko nas že skoraj na višini Tolminskih Ravn pot pripelje na nekakšno razgledišče, pot pa se tu kar na enkrat konča, se velja vrniti nekaj deset metrov, kjer se desno odcepi, sicer tudi dobro uhojena, steza. Za ovinkom se izkaže, da je markirana.

Galerija