Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Trenta, Julijske Alpe

Izhodišče

Vas na Skali, 1000 m

Skupna višinska razlika

1100 m

Čas ture

5 ur 15 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Velika Tičarica(1892 m)in Čisti vrh(1875 m)

V svetu ruševja.

Opis:

Izhodišče ture je parkirišče pri zapornici na ostrem ovinku pod Vasjo na Skali. Z vzponom začnemo po cesti proti zahodu, kjer je nad zadnjimi hišami še ena zapornica. Tu na desni strani poiščemo staro pot, ki nas dobrih 100 metrov višje zopet pripelje na cesto. Po njej, nadaljujemo mimo koče v Pologu in čez južno pobočje Glave dokler nam pot ne prekriža steza, ki se proti Planini v Plazeh vije pod steno Travnika. Po njej nadaljujemo levo v gozd. Ko se višje na ovinku zopet vrnemo na cesto, čez nekaj metrov v gozdu ujamemo nadaljevanje poti. Pripelje nas do lovske opazovalnice na južnem robu Planine v Plazeh. Z ovinka nas možic povede levo v gozd, skozi katerega sledimo skromni stezici. Ko pridemo do blatne izravnave, v kateri se pot izgubi, nikar preveč desno pod skale. Levo bomo pot kmalu spet ujeli. Višje se v travah pot izgublja. Z vzponom nadaljujemo v smeri grebena. Pod njim se v levo vije skromna stezica, ki nas pripelje do škrbine. Nad njo je čez nekakšno polico viden prehod. Do vrha ni več daleč.
Z Velike Tičarice po smeri vzpona sestopimo nazaj na travnik. Nadaljevanje poti proti Čistemu vrhu moramo nekako slutiti, tako da med ruševjem ujamemo skromne ostanke steze. Prave poti ni zato je nadaljevanje kar zamudno saj prehitro končamo v ruševju. Druga pot, ki je speljana višje po grebenu ni nič kaj lažje sledljiva. Pod Čistim vrhom se priključimo na boljšo pot po kateri se povzpnemo do škrbine Čez Drt med Čistim vrhom in Plaskim Vršacem. Do vrha na levi ni več daleč.
Udobna pot, po kateri smo naredili zadnji del vzpona na Čisti vrh kar kliče po sestopu. Po njej sestopimo na Planino v Plazeh. Spustimo se do pristopne ceste, jo prečkamo ter po gozdni poti pod ostenjem Travniškega roba brez večjih orientacijskih težav sestopimo nazaj na izhodišče.

Galerija